Hackerii chinezi au furat zeci de milioane de dolari din fondurile Covid din Statele Unite

Hackerii chinezi au furat zeci de milioane de dolari din fondurile Covid din Statele Unite DNSC a emis o alertă de securitate. Sursă foto: Arhiva EVZ

Secret Service a recunoscut public pentru prima oară că un grup de hackerii chinezi este în spatele unui atac cibernetic de proporții. Ar fi reușit să fure zeci de milioane de dolari în ultimii doi ani.

Hackerii chinezi ar fi reușit să fure, în ultimii doi ani, zeci de milioane de dolari din fondurile de ajutor pentru Covid-19 alocate în Statele Unite, a anunţat Secret Service. Oficialii americani au refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la această anchetă de proporții, dar au confirmat un articol al NBC News care anunță că echipa chineză de hacking care ar fi responsabilă de atacul cibernetic este cunoscută sub numele APT41 sau Winnti, relatează Reuters.

Atac de amploare

Potrivit presei de peste Ocean care citează surse oficiale, acesta ar fi primul atac cibernetic coordonat dintr-un stat străin care vizează fondurile publice  și recunoscut public de autorități.

Un oficial al Departamentului de Justiție a calificat furtul drept „periculos“ și a spus că are implicații grave în ceea ce privește securitatea națională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit datele oficiale, hackerii au acţionat în cel puţin 12 state americane, însă anchetatorii cred că operațiunea a vizat toate cele 50 de state. Potrivit Secret Service, în acest moment, sunt în desfășurare peste o mie de investigaţii care vizează infractori implicaţi în fraudarea programelor de beneficii publice.

Legături cu autoritățile chineze

Potrivit sursei citate, APT41 este un grup prolific de infractori cibernetici motivați de interese politice și financiare. Mai mulţi membri ai grupului de hacking au fost inculpaţi în 2019 şi 2020 de Departamentul de Justiţie al SUA pentru spionarea a peste 100 de companii, inclusiv firme de dezvoltare de software, furnizori de telecomunicaţii, firme de social media şi dezvoltatori de jocuri video.

„Din păcate, Partidul Comunist Chinez a ales o cale diferită, de a face China sigură pentru infractorii cibernetici, atâta timp cât atacă computerele din afara țării şi fură proprietate intelectuală utilă Chinei”, a declarat la acea vreme fostul procuror general adjunct Jeffrey Rosen.

Ambasada Chinei la Washington nu a oferit, până în acest moment, niciun răspuns oficial cu privire la acuzațiile autorităților americane. potrivit news.ro.