Gyros-ul și șaorma, marea confruntare pe mesele românilor. Cine deține supremația

Gyros-ul și șaorma, marea confruntare pe mesele românilor. Cine deține supremația Gyros. Sursa foto: Pixabay

Românii sunt lideri în consumul de gyros, un preparat tradițional din bucătăria grecească. Conform datelor unei platforme de livrare, bucureștenii și orădenii au comandat cele mai mari cantități de gyros în ultimul an, depășind capitalele Belgrad și Sofia.

Nutriționista Mihaela Bilic subliniază că gyrosul, sărbătorit anual pe 1 septembrie, este adesea ales pentru cină, cu aproximativ una din trei porții comandate între orele 18.00 și 20.00.

Gyros și șaorma, în topul preferințelor românilor

Cele mai multe comenzi sunt plasate vinerea, iar peste 20% dintre acestea sunt efectuate în weekend. În ceea ce privește tipul de carne, gyrosul cu pui este cel mai popular, urmat de cel cu porc.

Conform datelor din ultimul an, cele mai multe comenzi de gyros au fost plasate în sezonul de primăvară, în special în luna aprilie.

Totuși, pe 8 martie, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Glovo a înregistrat cel mai mare volum de comenzi de gyros la nivel național, mai subliniază medicul nutriționist.

„Titlul de cel mai mare fan gyros din România îi revine unui utilizator din Constanța care, în ultimele 12 luni, a comandat în total 170 bucăți, în medie 14 gyros/lună. Pe de altă parte, un utilizator din Suceava deține recordul de cea mai scumpă comandă, achitând 2.000 lei pe o singură comandă cu gyros”, subliniată Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic

Mihaela Bilic. Sursa foto: Facebook

Mâncarea grecească, mult mai bună decât cea de tip fast-food

Mihaela Bilic afirmă că datele furnizate de platforma de livrare sugerează că românii preferă mâncarea savuroasă, în special atunci când aceasta este preparată de alții și ușor de consumat.

Potrivit acesteia, nimic nu se compară cu un sandviș generos, umplut cu carne rotisată și condimentată, legume proaspete, sosuri și cartofi prăjiți.

Sosul grecesc de iaurt tzatziki, carnea de porc și condimentele mediteraneene (cum ar fi oregano și cimbru) par a fi mai apreciate de români decât variantele cu vită sau miel și condimentele orientale întâlnite în șaorma.

Șaorma

Șaorma. Sursa foto: djpresc16/ Pixabay

„Că se numește gyros sau șaorma, din punct de vedere nutrițional tot aia e! Dacă silueta îți permite, iei  gyros cu de toate. Dacă nu, mai tai din sosuri și cartofi prăjiți.

Drept să spun eu mă bucur de rezultatele acestei analize, mai bine gyros și șaorma, decât fast-food pe model american, indiferent cât de BIG este promovat”, mai subliniază nutriționista.

Gyros sau șaorma?🥙 Potrivit datelor Glovo, platforma care oferă acces la o varietate mare de produse, românii sunt cei...

Publicată de Mihaela Bilic pe Joi, 19 septembrie 2024