Guvernul vrea să scutească aceste categorii de români de debranșarea de la energie electrică și gaz

Guvernul vrea să scutească aceste categorii de români de debranșarea de la energie electrică și gaz

Senatul României a impus o nouă condiție pentru a se evita debranșarea românilor de la gaz și curent electric. Noua ordonanță de urgență a Guvernului, în forma emisă, asigură continuitatea furnizării serviciilor menționate pentru trei tipuri de consumatori, în cazul în care nu plătesc facturile la gaz și curent electric.

Noua ordonanță de urgență adoptată de primul for sesizat, Senatul României, în unanimitate, anulează articolul 72, alineat 1, din OUG 70/2020, prevedere ce spune că, pe toată durata stării de alertă, operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

Ce români sunt scutiți de debranșarea de la gaz și curent electric

Senatul României a adoptat o OUG care prevede trei categorii de români care nu sunt debranșati de la curent electric și gaz, pe toată durata stării de alertă. Categoriile exceptate de la debranșare sunt:

  • consumatorul vulnerabil de energie definit prin Legea 226/2021;
  • consumatorul final casnic de energie electrică ce are un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold;
  • consumatorul final casnic de gaze naturale ce are un consum mediu lunar mai mic de 1.000 Kwh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold.

„Nerespectarea prevederilor de către operatorii de transport şi distribuţie de energie electrica şi gaze naturale se sancţionează cu amenda de la 200.000 lei la 300.000 lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai ANRE”, se arată în OUG 84/2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii vor avea posibilitate de a căuta soluții pentru plata datoriilor împreună cu furnizorii de servicii

Actul normativ prevede o perioadă de tranziție de 90 de zile pentru clienții finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat 1 ale OUG nr. 70/2020 și care nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi.

Românii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a căuta soluții pentru achitarea datoriilor restante, în funcție de situația financiară în care se află, împreună cu furnizorii serviciilor amintite.

Ordonanța de urgență urmează să fie dezbătută și votată în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.