Ce presupune debranşarea de la sistemul public de încălzire şi instalarea unei centrale termice?

11 Aug 2020
Ce presupune debranşarea de la sistemul public de încălzire şi instalarea unei centrale termice?

Tot mai mulţi români aleg soluţii alternative la încălzirea în sistem centralizat. Motivele se referă la raţiuni financiare şi de confort. Iată ce ai de făcut pentru a te debranşa de la sistemul public de încălzire în vederea instalării unei centrale termice Ariston.

Când te poţi debranşa

Decizia de debranşare o poţi lua oricând, însă aprobările şi execuţia lucrării depind de un calendar ferm. Documentaţia pentru debranşarea totală trebuie depusă între 15 aprilie şi 31 august. Pentru debranşarea parţială mai ai la dispoziţie încă o lună, până la 1 septembrie, cu termen de execuţie 1 octombrie. 

Documentaţia necesară

Decizia avizului tehnic de debranşare o obţii în urma elaborării şi depunerii unui proiect de debranşare. Poți alege o firmă autorizată care să se ocupe de întreg serviciul, de la documente până la instalarea şi punerea în funcţiune a centralei.

Unde depui cererea de debranşare

Dacă în bloc există contorizare separată pentru serviciile de gaze naturale, cererea de debranşare se depune la asociaţia de proprietari, iar acordul acesteia este suficient. 

Dacă nu ai contor separat de gaze naturale, trebuie să obţii un referat tehnic de specialitate, întocmit de furnizorul de energie termică. Cererea o depui personal sau prin asociaţia de proprietari.

Care sunt acordurile necesare

Pentru debranşare trebuie să obţii acorduri scrise atât din partea asociaţiei de proprietari, cât şi din partea vecinilor. 

  • Dacă există contorizare separată în bloc. 

În acest caz, trebuie doar să obţii semnăturile reprezentanţilor asociaţiei de proprietari şi ale vecinilor din toate laturile apartamentului tău, prin care îşi exprimă acordul cu privire la debranşare. 

  • Dacă nu există coloană separată pentru gaze naturale.

Va trebui să-ţi asumi această investiţie, singur sau împreună cu alţi proprietari de pe coloană, cu tot ceea ce ţine de documentaţie, proiect, aprobări şi execuţie. 

  • Dacă pe scară sunt proprietari care deja şi-au instalat centrale termice de apartament.

Pentru a te putea conecta cu un contor la ţeava de gaze va trebui să le obţii acordul, de cele mai multe ori în urma unei despăgubiri.

 

Proiecte tehnice de gaz şi de debranşare

Până la aprobarea documentației, trebuie să te ocupi de proiectarea şi execuţia instalaţiei centralei de apartament. Ultimul aviz va fi eliberat doar după o inspecţie a reprezentanţilor furnizorului de gaz la faţa locului, care trebuie să constate existenţa în bune condiţii a noii instalaţii. Spoi trebuie doar să alegi centrala termică potrivită suprafeţei apartamentului şi numărului de beneficiari.

Trecerea de la sistemul centralizat de încălzire la centrala termică de apartament este o investiţieîn favoarea bugetului şi confortului din propria locuinţă.