Guvernul vrea să modifice legea privind combaterea terorismului. Ce modificări ar urma să fie adoptate
- Iulia Moraru
- 24 octombrie 2022, 18:57
Guvernul a trimis în Parlament un proiect de lege ce are în vedere modificarea Legii privind combaterea terorismului. Printre modificări se află și aceea de introducere a Sistemul Naţional de Alertă Teroristă.
Mai mult modificări urmează să fie aduse legii privind combaterea terorismului, potrivit unui proiect de lege trimis de Guvern către Parlament
Guvernul modifică legea privind Alerta Teroristă
Proiectul de lege vizează și introducerea Sistemului Naţional de Alertă Teroristă. Acesta presupune un mecanism de instituire a nivelurilor de alertă teroristă şi a activităţilor specifice fiecărui nivel.
De asemenea, se urmărește ca Serviciul Român de Informații (SRI) să asigure dispunerea şi coordonarea însoţitorilor înarmaţi la bordul aeronavelor. SRI are rol principal în cazul iminenţei sau producerii pe teritoriul ţării a unui act de terorism.
SRI ar urma să aibă mai multe atribuții. Astfel, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, SRI poate emite o hotărâre prin care se declară situația teroristă.
În plus, instituția poate ordona activarea Centrul Naţional de Acţiune Antiteroristă; poate numi şeful Centrului Naţional de Acţiune Antiteroristă, dintre prim- adjunctul sau adjuncţii directorului Serviciului Român de Informaţii și poate dispune cu privire la modificarea nivelului de alertă, potrivit știripesurse.ro.
Guvernul a modificat legea privind prevenirea şi combaterea terorismului
Executivul a aprobat, miercuri, 12 octombrie, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind prevenirea şi combaterea terorismului. Actul normativ vizează transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2017/541 a Parlamentului European şi a Consiliului privind combaterea terorismului.
S-a reglementat deplasarea în scopuri teroriste şi s-a stabileşte că deplasarea unei persoane într-o altă ţară sau în România în scopul comiterii, planificării ori pregătirii actelor de terorism sau participării la acestea ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregătire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru susţinerea, în orice mod, a unei entităţi teroriste, constituie deplasare în scopuri teroriste. De asemenea, această acțiune se pedepseşte cu închisoare de la cinci la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.
Au fost introduse și măsuri de sprijin pentru victimele actelor de terorism, potrivit News.ro.