Guvernul vrea extinderea rețelei 5G „în ritm alert”. România riscă să piardă avantaje cruciale

Guvernul vrea extinderea rețelei 5G „în ritm alert”. România riscă să piardă avantaje crucialeSursă: Funtap P | Dreamstime.com

Guvernul României își dorește un ritm alert de lucru legat de extinderea rețelei 5G, însă operatorii responsabili de acest proiect au transmis autorităților politice că acesta implică costuri adiționale și se așteaptă ca statul român să îi sprijine. Șeful Ministerului Digitalizării, Sebastian Burduja, a explicat implicațiile pe care le are războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina în contextul evoluției digitale ale României.

Cetățenii și întreprinderile din UE care utilizează aplicații avansate și inovatoare permise de 5G și de generațiile viitoare de rețele de comunicații mobile ar trebui să beneficieze de cel mai înalt standard de securitate. Noul tip de arhitectură de rețea 5G va oferi, în următorii ani, o modalitate alternativă de desfășurare a părții de acces radio a rețelelor 5G bazate pe interfețe deschise.

Întârzierea licențelor 5G în România

Acest lucru marchează un pas important în activitatea coordonată la nivelul UE privind securitatea cibernetică a rețelelor 5G, demonstrând o hotărâre fermă de a continua să răspundă în comun la provocările de securitate ale rețelelor 5G și de a ține pasul cu evoluțiile din domeniul tehnologiei și arhitecturii 5G.

În România, întârzierea licențelor 5G ar însemna ca autoritățile politice naționale să piardă avantaje competitive față de cele ale altor state membre ale UE, a arătat șeful Ministerului Digitalizării.

„Ne dorim un ritm cât mai alert pentru extinderea acestei reţele, pentru a ajuta procesul de dezvoltare pentru România. Acesta este un deziderat pe care îl avem. De asemenea, dacă întârziem foarte mult acest proces, România îşi va pierde unul dintre avantajele competitive pe care le are, în raport cu alte state din Uniunea Europeană şi anume o viteză foarte bună şi un cost redus al acestor servicii”, a explicat Sebastian Burduja, într-o intervenție televizată.

Implicațiile războiului în contextul dezvoltării digitale

Șeful instituției guvernamentale responsabilă de demersurile de dezvoltare tehnologică a mai precizat că circumstanțele geo-politice actuale joacă un rol important în evoluția țării noastre din punct de vedere digital.

„Știm bine, este legea 5G care obligă, într-un interval de timp, 5 respectiv 7 ani, înlocuirea anumitor componente care nu sunt considerate sigure, care păstrează anumite vulnerabilităţi, în funcţie de locul lor de proveninenţă.

În momentul în care România a obligat operatorii să facă acest lucru, operatorii au venit şi au spus că au costuri adiţionale şi este normal să le aibă şi atunci ei îşi fac nişte analize, ce rentează să facă mai departe pe piaţa românească”, a spus Sebastian Burduja, adăugând că veniturile operatorilor sunt reduse pe fiecare utilizator în parte.

„În general, venitul pe care operatorii din România îl au, pe fiecare utilizator, este destul de redus, în raport cu alte pieţe europene. Asta înseamnă că operatorii vor căuta un sprijin de la statul român. Dacă statul român îşi propune o accelerare a extinderii reţelei 5G, trebuie să fie pregătit, în contrapartidă, să gândească măsuri de stimulare a operatorilor”, a spus șeful Ministerului Digitalizării, Sebastian Burduja, într-o intervenție televizată la Digi24.