Guvernul Thaci face legi pentru un Kosovo liber

Guvernul Thaci face legi pentru un Kosovo liber

Premierul, ex-lider UCK, a anunţat ieri că mai sunt câteva zile până la ruperea de Serbia.

Votarea de legi pentru un stat care încă nu există, integrarea în UE a unei ţări care nu şi-a proclamat independenţa încă, măsuri pentru diaspora unei naţiuni care este ea însăşi diaspora încă, pregătiri pentru deschiderea de ambasade în Europa - acestea au fost ieri priorităţile guvernului kosovar condus de Hashim Thaci. Reunit într-o şedinţă la care a permis şi participarea mass-media, cabinetul Thaci a adoptat 12 proiecte de lege cu toată forţa politică a unui executiv în adevăratul sens al cuvântului, deşi pe legitimaţiile înmânate jurnaliştilor s-a autodefinit drept „Instituţia Provizorie a Guvernării“.

Semnalul politic pe care Hashim Thaci a dorit să-l dea este acela că provincia Kosovo îşi trăieşte ultimele zile înainte de a deveni un stat independent. De altfel, după şedinţa de guvern, el a repetat că „independenţa Kosovo este tot o problemă de zile“. Întrebat când va fi anunţată data independenţei, el a răspuns: „Kosovo este pregătit şi astăzi, dar anunţul va fi făcut în foarte scurt timp“. Uniformă de paramilitari contra costum de politician Şedinţa de guvern în sine a fost o demonstraţie de forţă politică a lui Hashim Thaci. Fost luptător în gherilele armatei de eliberare a Kosovo, Thaci a lăsat din mână arma pentru a lua stiloul scump cu care semnează deciziile guvernamentale şi a dezbrăcat uniforma pentru a îmbrăca un costum elegant (la care ieri a asortat o cravată vişinie). Toate propunerile din şedinţă i-au fost votate în unanimitate, inclusiv de reprezentanţii comunităţii sârbe. Toţi miniştrii au râs la glumele lui Thaci şi şi-au schimbat instantaneu mimica feţei atunci când el a devenit serios.

Primul-ministru a dat termene până la care cabinetul va trebui să adopte legi importante pentru noul stat precum Legea de funcţionare a guvernului, cea referitoare la statutul preşedintelui, reglementări privind diaspora (deşi tehnic, în acest moment, albanezii din Kosovo au ei înşişi statut de comunitate din diaspora), planul anual de lucru al guvernului, salariile funcţionarilor publici, modul de utilizare a telefoanelor fixe şi mobile de către miniştri. Translatoarea, în plin acces de căscat Toate intervenţiile din şedinţă ale premierului şi ale membrilor executivului au plecat de la premisa că, în curând, Kosovo va fi un stat independent: „Pentru libertate şi pentru statul care se naşte trebuie să luăm aceste măsuri de urgenţă“. „Acesta este anul independenţei Kosovo“, „trebuie să avem în vedere că în curând vom avea ambasade în toate ţările“, „să fim pe standardele Uniunii Europene pentru că, în curând, vom putea discuta despre integrare“.

Discuţiile miniştrilor se pare însă că au plictisit-o la culme pe translatoarea care traducea totul în limba engleză pentru jurnaliştii străini, dat fiind faptul că aceasta a căscat din tot sufletul de două ori. De remarcat însă că aceasta nu a tradus anumite reprize din discuţii, inclusiv pe cele referitoare la sârbi. EVOLUŢIE De la gherila UCK la masa guvernului

Actualul premier al provinciei Kosovo, în vârstă de 39 de ani, este un veteran al mişcării separatiste care în anii ’90 şi-a susţinut cauza politică cu arma în mână. A început ca student activist în 1989, iar în 1993 a intrat în armata pentru eliberarea Kosovo (mai cunoscută sub numele de UCK).

Organizaţia în care Hashim Thaci a rămas înregimentat până la începutul anilor 2000 a fost acuzată de sârbi de atacuri violente, mergând până la acte de terorism. După ce războiul a luat sfârşit, UCK s-a transformat într-o organizaţie politică (actualul Partid Democratic), iar Thaci a început un proces intens de trasformare a imaginii sale într-un politician care poate deveni un partener de discuţii pentru comunitatea internaţională.

Ne puteți urmări și pe Google News