Guvernul spaniol se pregătește să pompeze bani în salvarea băncilor

Guvernul spaniol se pregătește să pompeze bani în salvarea băncilor

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat astăzi că va utiliza fonduri publice pentru a salva băncile ţării, dar numai în ultimă instanţă, transmite Reuters.

De asemenea oficialul a adăugat că vineri va fi făcut un anunţ referitor la planurile guvernului privind băncile.

Spania a cheltuit deja peste 18 miliarde de euro pentru sprijinirea băncilor, afectate de creditele neperformante din sectorul imobiliar. Banca Centrală a Spaniei estima recent că expunerea totală a băncilor la sectorul imobiliar este de 338 miliarde de euro, din care 176 miliarde de euro sunt consideraţi problematici.

Retrogadați de agențiile de rating

Ne puteți urmări și pe Google News

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's a tăiat ratingurile a 16 bănci spaniole, după ce a revizuit în scădere, cu două trepte, de la "A" la "BBB plus", ratingul suveran de credite al Spaniei, avertizând că ţara ar putea fi nevoită să se împrumute mai mult pentru a sprijini sectorul bancar.

Astfel, ratingul de credit pe termen lung şi scurt al Banco Santander, cea mai mare bancă din zona euro, a fost retrogradat de la "A plus/A-1" la "A minus/A-2", cu perspectivă negativă. În cazul Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, a doua mare bancă din Spania, ratingul de credit pe termen lung şi scurt a fost revizuit în scădere, de la "A/A-1" la "BBB plus/A-2", cu perspectivă negativă. De asemenea S&P a retrogradat şi ratingurile altor bănci spaniole: Banco de Sabadell, Ibercaja Banco, Kutxabank, Banca Civica, Bankinter, CaixaBank, Bankia.

Spania, a patra economie din zona euro, continuă să sufere pe plan economic de pe urma consecinţelor spargerii bulei speculative de pe piaţa imobiliară în 2008, care a provocat prăbuşirea vânzărilor de locuinţe cu 32,6% în 2008 şi cu 17,8% în 2009. Se estimează că în prezent există în Spania aproximativ un milion şi jumătate de locuinţe nevândute noi şi vechi.

CITIȚI ȘI:

  • E de rău. Standard and Poor's a tăiat ratingul băncilor spaniole
  • Criza în zona euro nu s-a încheiat: Spania a reintrat în recesiune
  • Spaniolii NU MAI AU BANI pentru serviciile publice. O spun chiar ei