Guvernul şi-a asumat Codurile. Urmează haosul juridic!

Guvernul şi-a asumat Codurile. Urmează haosul juridic!

Guvernul şi-a asumat, aseară, în faţa Parlamentului răspunderea pe două din codurile juridice: civil şi penal. Demersul a stârnit reacţii negative atât din partea Opoziţiei, cât şi în rândul parlamentarilor social-democraţi.

Premierul Boc crede că este o metodă foarte bună de a accelera punerea în aplicare a celor două coduri şi că noua legislaţie este un pas înainte în reformarea sistemului judiciar din România. În schimb, societatea civilă consideră măsura luată de Executiv una extrem de periculoasă, cu efecte nocive.

“Cred că suntem singura ţară din UE care o să aibă coduri adoptate prin forţarea Parlamentului de către Guvern să spună da. Mai rămâne să modifică Constituţia prin asumarea răspunderii. Este un semnal foarte prost!”, a declarat, pentru evz.ro, Adrian Moraru, director adjunct Institutul pentru Politici Publice.

Opoziţia are la dispoziţie trei zile pentru a iniţia o moţiune de cenzură. În caz contrar, cele două coduri vor putea fi puse în aplicare în forma aprobată de Executiv. Liberalii au anunţat că vor să depună o moţiune, dar Renate Weber crede că PNL nu are sorţi de izbândă, mai ales că UDMR – pe semnăturile căruia se baza PNL – a anunţat că nu susţine încercarea de demitere a Guvernului Boc.

Ne puteți urmări și pe Google News

“E, în primul rând, neconstituţional ca un Guvern să-şi angajeze răspunderea pe un proiect care nu este al său. Pe de altă parte, sunt chestiuni de substanţă care nu au fost dezbătute şi nu mai pot fi supuse la vot. De exemplu, prevederile referitoare la căsătorie, divorţ şi comunitatea de bunuri. Prin modificările aduse, regimul bunurilor este constatat înainte de căsătorie şi după divorţ de notarul public. Astfel, notarul public capată o putere foarte mare. Nu zic că e bine sau rău, deşi am rezervele mele. Dar acest lucru nu a fost dezbătut. Nu aşa se legiferează! După ce vor intra in vigoare, vor urma procesele la Curtea Constituţională care să constate constituţionalitatea anumitor articole.”   Totodată, Renate Weber consideră că Ordonanţa de urgenţă care permite modificarea unor legi înainte de intrarea lor în vigoare a fost adoptată special pentru cele două coduri. “Guvernul şi-a dat seama că nu poate lăsa toate prevederile din Codurile civil şi penal şi şi-a luat o măsură de siguranţă”.

În tabăra PSD, Eugen Nicolicea dezaprobă măsura de asumare. Deputatul social-democrat a depus o serie de amendamente referitoare la luarea şi darea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă, care au fost aprobate. Cu toate acestea, este nemulţumit.

“Sunt împotriva unei astfel de proceduri, dar am fost puşi în faţa faptului împlinit. Multe din amenamentele mele au fost aprobate, dar consider că încă o trecere la Comisia juridică ne-ar fi dat posibilitatea să aducem eventuale îmbunătăţiri. În plus, s-a lucrat în două subcomisii concomitant, una pe civil şi alta pe codul penal. Iar eu, de exemplu, nu puteam să fiu în două locuri în acelaşi timp ca să pot contribui la ambele coduri”, a declarat Eugen Nicolicea.

De cealaltă parte a baricadei, Partidul Democrat Liberal susţine că proiectul reprezintă voinţa tuturor actorilor politici, inclusiv a liberalilor. “În comisia juridică, au lucrat şi colegii liberali, care au avut intervenţii concludente. Acest proiect reprezintă un efort comun, care va influenţa pozitiv sistemul juridic. România avea nevoie de aceste coduri”, a declarat pentru evz.ro Daniel Buda, preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

Guvernul a adoptat ieri forma finală a proiectelor de Cod penal şi Cod civil prin acceptarea a 18 din cele 42 de amendamente depuse la Codul civil şi a 5 din cele 10 amendamente depuse la Codul penal.