Guvernul României cere anularea carnetului de revoluționar al lui Ion Iliescu. Asociația 21 Decembrie 1989 pune gând rău fostului președinte al țării

Guvernul României cere anularea carnetului de revoluționar al lui Ion Iliescu. Asociația 21 Decembrie 1989 pune gând rău fostului președinte al țării Ion Iliescu. Sursa foto: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România, structură subordonată Guvernului, adoptă, cu unanimitate de voturi, retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluției din anul 1989 deținut de Ion Iliescu, fost șef de stat al țării și fost lider FSN.

Dat fiind votul Secretariatului de stat privind titlul deținut de Ion Iliescu, fost președinte al României după revoluția din decembrie 1989, instituția urmează să se adreseze instanței de contencios-administrativ, în vederea retragerii titlului, alături de toate avantajele pe care le incumbă titulatura.

Asociația 21 Decembrie 1989 este cea care a formulat cererea de retragere a titlului lui Ion Iliescu, dovezile lor find CV-ul public al fostului șef de stat, alături de alte mărturii, conform cărora Ion Iliescu este membru de vază al Partidului Comunist Român, conform Știripesurse.ro.

Ion Iliescu și revoluția din 1989

„L-am cunoscut exact în seara de 22 decembrie. Atunci când am plecat de la Comitetul Central către Ministerul Apărării între numeroșii generali care erau acolo am comunicat cu generalul Stănculescu, care la intrarea MApN ne-a întâmpinat, iar generalul l-a salutat cu mâna la chipiu pe Ion Iliescu. S-a spus că acela e momentul în care i-a predat puterea lui Iliescu pe care ar fi preluat-o în jur de 1:30 când a dat comunicatul 39”, a declarat Gelu Voican Voiculescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a vorbit despre împrejurările în care l-a cunoscut pe generalul Victor Atanasie Stănculescu, dar și pe alte persoane importante din apropierea lui Ion Iliescu. Voiculescu a fost numit supervizor al procesului şi al execuţiei lui Nicolae Ceauşescu.

Ion Iliescu prezidează UTC

Gelu Voican Voiculescu și-a amintit că a auzit prima dată de Ion Iliescu în anul 1968, atunci când acesta a avut un discurs „îndrăzneț” pentru acea perioadă.

„Auzisem de Ion Iliescu încă din 1968. Ion Iliescu a avut în Parlamentul de atunci o alocuțiune foarte îndrăzneață și am reținut atitudinea cu care a condamnat intervenția sovietică. Tot în 1968 a apărut la Uniunea Scriitorilor la o ședință deschisă ținută de Adrian Păunescu și eu mă aflam în sală fiind prieten cu Adrian, iar pe scenă a apărut Iliescu care a prezidat într-un fel ședința de UTC”, a spus Gelu Voican Voiculescu. El a mai declarat că atunci „Armata Română nu avea un serviciu secret propriu-zis, ci că era supravegheată ea de către Securitate”, spunea Gelu Voican Voiculescu, în 2019.