Guvernul riscă să ajungă la un deficit de două ori mai mare anul viitor
- Raluca Florescu
- 3 decembrie 2014, 00:00
Executivul trebuie să găsească cel puțin opt miliarde de lei, cu care să acopere majorarea de CAS, precum și creșterile de pensii și tăierea taxei pe stâlp, promise pentru începutul anului viitor.
Guvernul dă unul din cele mai dure examene cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, ai căror experți se află în vizită în România până pe 10 decembrie. Miniștrii responsabili de finanțele țării vor trebui să prezinte, cu calcule, de unde fac rost de bani, pentru a acoperi un gol de peste 1% din PIB în bugetul de anul viitor. Acesta va fi creat de scăderea contribuțiilor sociale, măsură deja implementată, și din creșterea pensiilor și scăderea taxei pe stâlp, anunțate pentru 1 ianuarie 2015. „În total, este vorba despre un gol de peste 8 miliarde de lei, deci peste 1% din produsul intern brut”, ne-a explicat Gheorghe Ialomițianu, membru al Comisiei Finanțe, Bănci, Buget din Camera Deputaților. Practic, măsurile anunțate de Guvern înseamnă că, în locul unui deficit de 1,4%, prognozat pentru 2015, la anul s-ar realiza un deficit dublu.
Noi taxe, aproape inevitabile
„Cred că FMI ar dori să convingă Guvernul să renunțe la reducerea CAS cu 5 puncte, dar ar fi o măsură dureroasă pentru mediul de afaceri. Executivul este în impas, pentru că nici colectarea nu a mers deloc bine. Vă dau un singur exemplu: din cele 14 miliarde ce trebuiau obținute din TVA, în primele zece luni au colectat numai 6,8 miliarde de lei”, a completat Ialomițianu.
În condițiile în care veniturile bugetare sunt reduse, pentru că nu s-a îmbunătățit colectarea, cel mai probabil vor urma creșteri de taxe, potrivit unor surse din Guvern, deși ieri premierul Ponta a spus că nu va fi cazul. Pe de o parte, ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, a anunțat deja că va menține cursul pentru calculul accizelor la nivelul din 2014, deși normal ar fi fost ca acesta să scadă. Ar putea urma și creșterea impozitelor pe proprietate. In extremis, nu ar fi exclusă nicio modificare a cotei unice sau introducerea unor dări noi pentru producătorii și distribuitorii de combustibili și energie electrică. Potrivit unor informații apărute în presă, Guvernul ar încerca și să obțină avizul FMI și CE pentru a realiza un deficit mai mare, de peste 2%, anul viitor.
Rectificare cu cântec
Ieri, reprezentanții FMI și CE s-au întâlnit cu premierul Victor Ponta. Aceștia se pare că ar fi fost de acord cu ultima rectificare din acest an, al cărei proiect a fost deja definitivat și care va fi cel mai probabil aprobată de Executiv în ședința de astăzi. Și la rectificare, s-a mers însă pe aceleași reguli după care s-a condus Guvernul în 2014: s-au tăiat bani la investiții și s-au dat fie în teritoriu, fie au plecat spre alte direcții.
„S-au luat bani de la cofinanțare, ceea ce nu este normal. Dacă un minister nu i-ar fi cheltuit, atunci puteau fi virați spre ministere unde au fost cheltuieli mai mari. În plus, circa 750 de milioane de lei au mers spre autoritățile locale, primării etc.”, a spus Ialomițianu.