Guvernul recompensează Serviciile cu un buget supradimensionat. Opoziția aplaudă

Guvernul recompensează Serviciile cu un buget supradimensionat. Opoziția aplaudă

Proiectul Legii bugetului, postat pe site-ul Ministerului Finanțelor în consultare publică, este retușat pe parcurs, înainte de a fi adoptat de Guvern și înainte de a intra la dezbatere în Parlament. Opoziția a anunțat că va ataca proiectul la CCR și că va amenda legea. În schimb, partidele de opoziție sunt foarte înțelegătoare cu sumele mari de care vor benefi cia Serviciile. Președintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut premierului Viorica Dăncilă și ministrului Finanțelor să taie din bugetele Serviciilor. În caz contrar, liderul social-democraților va depune un amendament în Parlament

Proiecţia bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8% şi un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB. Deficitul ESA (inclusiv angajamentele) este prognozat la 2,57% din PIB, conform proiectului de buget.

Scăpări corectate

Ministerul Finanțelor a lucrat proiectul de buget cu consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov. Au fost „scăpate” din vedere mai multe aspecte, pe care Teodorovici a promis că le corectează. În proiectul de buget nu este inclusă suma de 4 miliarde de lei care reprezintă contravaloarea taxei auto. Șase milioane de șoferi trebuie să primească bani din restituirea taxei auto. Ministrul a spus că taxa va fi plătită din alt fond.

Tot din alt fond se vor lua bani și pentru Programul Prima Casă, două miliarde de lei, deoarece nu a fost inclus în buget. Cel mai mare scandal l-a stârnit omiterea din buget a sumelor necesare pentru construirea Autostrăzii Unirii. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se prevede construcția Autostrăzii A8, cea care leagă Transilvania de Moldova. A dat chiar și o recepție în cinstea ei. Potrivit legii, în termen de 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial, Guvernul este obligat să aloce banii pentru lucrări.

Servicii saturate

În schimb, ministerul a fost foarte generos cu bugetele celor patru servicii de informaţii. Creditele bugetare cumulate ale SRI, SIE, STS şi SPP se majorează astfel cu aproape 14%, potrivit proiectului bugetului de stat, de la 3,17 miliarde lei anul trecut la 3,61 miliarde lei în 2019, cea mai mare creştere fiind consemnată de STS, de aproape 70%.

Draftul de buget prevede o creştere cu 5,7% a creditelor bugetare ale SRI, la 2,465 miliarde lei, şi una de 11,64% a creditelor de angajament, la 2,489 miliarde lei.

Serviciul de Informaţii Externe are prevăzute pentru 2019 credite bugetare de 313,083 milioane lei, în creştere cu 8,4% faţă de execuţia preliminată pe anul trecut, şi credite de angajament în sumă similară, cu 6,17% mai mari decât în 2018.

La Serviciul de Protecţie şi Pază, creşterea creditelor bugetare este de 20,4%, la 234,84 milioane lei, iar creditele de angajament sunt mai mult decât duble în 2019, comparativ, cu execuţia preliminată pe 2018 (+124%), respectiv de 446,44 milioane lei.

Cea mai mare creştere de credite bugetare este la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, de aproape 70%, la o execuţie preliminată pe 2018 de 356,82 milioane lei la o alocare de 604,16 milioane lei în 2019.

Asigurările ministrului

Ministrul Finanțelor este foarte optimist în legătură cu evoluția proiectului și crede că totul va merge șnur. „Marţi este propunerea de a discuta şi a aproba în Guvern bugetul. Pe data de 5, după-amiaza, va fi trimis în Parlament bugetul. Temerile înţeleg că există, dar sunt nejustificate. Dacă punem prea mult, de ce punem prea mult. dacă punem prea puţin, de ce punem prea puţin. (…) Este o alocare financiară care sprijină foarte mult sectoare precum sănătatea şi educaţia. Este prima oară după Revoluţie când nu mai suntem obligaţi să asigurăm sume de transfer de la bugetul de stat către zona de pensii”, a declarat Eugen Teodorovici.

Dragnea năruie speranțele serviciilor

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă și a rugat-o să taie din bugetele serviciilor, iar sumele să fie distribuite în sistemul de Sănătate. „I-am rugat să analizeze sumele serviciilor secrete. Cred că sumele importante de aici pot fi relocate în sănătate de exemplu. Eu mă gândesc că un program de acordare gratuită, la toţi copiii din România, de vitamina D este tot un program de siguranţă naţională. Altul, un program pentru diabet. Şi doamna prim-ministru cu domnul ministru au spus că vor analiza, dacă pot face în Guvern această modificare, dacă nu, eu sigur o să fac la Parlament”, a declarat liderul PSD.

Întrebat dacă va fi nevoie de un nou aviz al CSAT în condițiile modificarii bugetelor la Servicii, Dragnea a răbufnit: „E nevoie de avizul lui Iohannis şi pentru viaţă? Parlamentul nu cere aviz de la nimeni”.

Liderii partidelor de Opoziție, care au criticat proiectul de buget, nu au declarat nimic despre sumele acordate Serviciilor. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a spus că „nu am făcut nicio analiză pe această zonă”.

Adoptarea Legii bugetului mai are o piedică: primarii din țară, care sunt nemulțumiți în ciuda promisiunilor făcute de liderul PSD că vor avea bani, că le va da „pâinea și cuțitul”.