Război împotriva obezității. Marea Britanie interzice publicitatea la hrana nesănătoasă

Război împotriva obezității. Marea Britanie interzice publicitatea la hrana nesănătoasă Junk food. Sursa foto: Dreamstime.

Guvernul britanic adoptă noi măsuri pentru a determina tinerii să renunțe la mâncarea nesănătoasă, de tip junk food. În acest sens, autoritățile din Marea Britanie au decis să interzică publicitatea, la astfel de produse, pe parcursul zilei, pe internet şi la televiziune.

Anterior, Regatul Unit a anunțat lansarea unui plan național de luptă împotriv obezității care include o serie de măsuri speciale. Campania îi îndeamnă pe britanici să adopte un stil de viață sănătos și să piardă din greutate.

Guvernul britanic luptă contra obezității infantile

Noua măsură adoptată de cabinetul londonez are drept scop protejarea copiilor de mâncarea nesănătoasă. Guvernul britanic a decis să adopte un act normativ prin care să interzică publicitatea la alimentele nesănătoase pe timpul zilei. Restricția se va aplica atât posturilor de televiziune, cât și platformelor online.

Decizia autorităților are la bază un studiu privind sănătatea din care rezultă că unul din cinci copii este obez în Anglia, îaninte de a intra în școală. Lucrurile devin și mai grave pe măsură ce copiii avansează în vârstă și părăsesc școala primară.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Peste unu din cinci copii din Anglia este supraponderal sau obez înainte de a intra la şcoala primară, proporţie care creşte la mai bine de unu din trei la momentul la care părăseşte şcoala primară”, a explicat Andrew Gwynne, subsecretar de stat pentru Sănătate Publică şi Prevenţie.

Oficialul a subliniat că o astfel de interdicție impusă de guvernul de la Londra îi va proteja pe cei mici. Copiii nu vor mai fi tentați de băuturile și alimentele mai puțin sănătoase. Datele statistice, a arătat el, demonstrează că publicitatea influențează preferinţele alimentare, de la o vârstă foarte fragedă.

Obezitate

Obezitatea infantilă Sursa foto: EVZ

În ce constau măsurile propuse

Practic, Guvernul britanic plănuieşte să interzică publicitatea la alimentele prea grase, prea dulci sau prea sărate înainte de ora 21:00. Acestea nu vor mai fi difuzate nici pe posturile de televiziune și nici în mediul online. Măsura va intra în vigoare de la 1 octombrie 2025, conform unui comunicat dat publicității de Guvernul britanic.

De altfel, această măsură a făcut parte din programul politic al Partidului Laburist la alegerile din acest an. Aceste restricţii privind publicitatea la junk-food au fost amânate pentru a acorda mai mult timp producătorilor de conținut să se adapteze.

Nu sunt singurele măsuri prin care guvernul laburist dorește să reducă obezitatea în rândul tinerilor. O altă inredicție vizează comercializarea băuturilor energizante tinerilor sub 16 ani. O astfel de măsură se aplică și în România. Vânzarea băuturilor energizante către minori este interzisă prin lege, iar localurile care nu se conformează riscă amenzi de la 5.000 de lei la 20.000 de lei,

În Marea Britanie, aproape două treimi din totalul adulţilor depăşește greutatea corporală considerată sănătoasă. Este vorba despre 63% dintre cetățenii britanici. Un procent de 35% dintre aceștia sunt considerați supraponderali, iar 28% obezi, potrivit datelor guvernamentale. Un copil din trei din categoria de vârstă 10-11 ani este supraponderal sau obez în această ţară.

Bicicleta, mijloc de transport

Mersul pe bicicletă Sursa foto: Pixabay

Guvernul încurajează viața sănătoasă

Anterior, după pandemia de coronavirus, medicii generalişti britanici au fost încurajaţi să prescrie exerciţii fizice pentru pacienţii lor. Guvernul conservator intenționa să lanseze proiecte pilot și să subvenționeze achiziția de biciclete și echipamente pentru cetățeni.

„Să slăbeşti este greu, dar, cu câteva mici schimbări, vom putea cu toţii să ne simţim mai subţiri şi cu o sănătate mai bună”, susținea premierul de la vremea respectivă, Boris Johnson.

El considera că un astfel de program care va combate obezitatea va permite oamenilor să-și protejeze sănătatea. Cotidianul The Guardian evalua costurilor aplicării unor asemenea măsuri la 10 milioane de lire sterline (11 milioane de euro).

 

Revista presei