Ce ar declanșa, de fapt, obezitatea. Ultima descoperire a cercetătorilor
- Emanuel Nițulescu
- 29 iunie 2024, 11:12
Obezitatea nu este doar o problemă de dietă și exerciții fizice, ci și una de cod genetic, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii au identificat o mutație genetică care afectează funcționarea tiroidei și conduce la acumularea excesivă de grăsime.
O mutație cu greutate
O echipă de oameni de știință din Marea Britanie a descoperit un „declanşator genetic clar pentru obezitate”, a anunțat dr. Mattia Frontini, autorul principal al studiului și profesor de biologie celulară la Universitatea din Exeter, într-un comunicat de presă. Dr. Frontini este și membru senior al Fundației Britanice a Inimii. Cercetarea, publicată joi în revista Med, a utilizat date din UK Biobank, o vastă bază de date biomedicale care urmărește starea de sănătate a participanților pe termen lung.
Studiul a comparat datele persoanelor cu două copii defecte ale genei SMIM1 cu cele ale persoanelor fără aceste mutații. Rezultatele au arătat că femeile cu această mutație genetică cântăresc în medie cu 4,6 kilograme mai mult, iar bărbații cu 2,4 kilograme mai mult decât cei fără mutație.
Mecanismul mutației ce declanșează obezitatea
Mutațiile defectuoase ale genei SMIM1 reduc funcționarea tiroidei și cheltuielile energetice, explică dr. Frontini. „Acest lucru înseamnă că, la același aport alimentar, se consumă mai puțină energie, iar excesul este stocat sub formă de grăsime”. Studiul nu doar că arată o corelație semnificativă, dar identifică și o mutație genetică specifică, un aspect rar întâlnit în cercetare, a subliniat dr. Philipp Scherer, director al Centrului de Diabet Touchstone de la Universitatea Southern Methodist din Texas, care nu a fost implicat în acest studiu. „Este un studiu fascinant, deoarece evidențiază o genă specifică, mai degrabă decât un locus genomic nespecific cu o mutație necunoscută. Credem că această genă poate fi studiată în detaliu în continuare”, a adăugat dr. Scherer.
O nouă perspectivă legată de obezitate. O mutație rară
În anumite cazuri de obezitate, descoperirea echipei de cercetători ar putea oferi explicații cu privire la apariția maladiei. Conform dr. Mattia Frontini, profesor de biologie celulară la Universitatea din Exeter, doar aproximativ 1 din 5.000 de persoane au această mutație genetică specifică.
„Este destul de rară, dar dacă extindem acest număr la o populație de 10-15 milioane, sunt mulți oameni care ar putea avea această mutație fără să știe că ea este cauza dificultăților lor cu obezitatea,” a declarat dr. Frontini.
Dr. Philipp Scherer, director al Centrului de Diabet Touchstone de la Universitatea Southern Methodist din Texas, a subliniat că această descoperire oferă o explicație genetică pentru lupta unor persoane cu obezitatea. Disfuncția tiroidiană, care afectează aproape 2% din populația britanică, este tratată în mod regulat cu medicamente ieftine. Următorul pas al cercetării este de a determina dacă persoanele cu mutația SMIM1 pot beneficia de tratamente tiroidiene.
Dacă acest aspect va fi confirmat, echipa intenționează să desfășoare un studiu clinic randomizat pentru a vedea dacă tratamentul poate îmbunătăți starea acestor pacienți.
Soluții de tratament pentru obezitatea genetică
Obezitatea nu este doar o problemă de voință sau lene. Dimensiunea și forma corpului sunt influențate de numeroși factori, incluzând obiceiurile de viață, somnul, medicamentele, problemele de sănătate, mediul de viață și genetica, conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale. Cercetările privind factorii genetici și tratamentele potențiale sunt în desfășurare, dar specialiștii susțin că medicamentele GLP-1 reprezintă cea mai bună abordare actuală pentru tratamentul medical al obezității. Dietele restrictive severe nu sunt soluția, spun experții. Demonizarea alimentelor poate crește dorința pentru acestea și poate duce la un ciclu de restricționare și exces alimentar. Specialiștii recomandă schimbări graduale și sustenabile în stilul de viață, menținând în același timp o relație sănătoasă cu alimentele.