Ce măsuri poate lua statul împotriva obezității: Senatoarea Nicoleta Pauliuc: „Să-i educăm pe copii”
- Georgiana Dragomir
- 17 aprilie 2024, 17:44
Obezitatea nu i-a ocolit pe români, conform datelor statistice, iar cifrele sunt îngrijorătoare în ceea ce îi privește pe copii. Astfel, educația privind nutriția corectă ar trebui să înceapă prin deprinderea unor obiceiuri sănătoase, de pe băncile școlii, spune senatoarea Nicoleta Pauliuc.
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: „Copiii să aibă câte o oră de sport pe zi”. Propunere pentu combaterea obezității
Nicoleta Pauliuc, senatoare PNL și membră în Comisia de Sănătate, spune că elevii ar trebui să aibă ore de nutriție în programă. De asemenea, elevii ar trebui să aibă ore de sport zilnic, la școală, pentru a combate în mod eficient obezitatea
„În primul rând trebuie să-i educăm pe copii cât sunt la şcoală. În felul acesta, putem crea acele obiceiuri sănătoase. Este bine să ştie şi teorema lui Pitagora, dar şi faptul că o dietă echilibrată (şi să le dăm exemple) îi poate ajuta să fie mai puternici, mai sănătoşi, mai plini de energie şi mai fericiţi. Susţin total ideea introducerii (mai ales în ciclul primar) a unor ore de nutriţie. Sunt studii care arată că fenomenul bullying-ului este mai pronunţat împotriva copiilor supraponderali. În România, 1 din 4 sunt supraponderali sau suferă de obezitate. Problema obezității este inclusă în planul național de diabet, care însă nu are norme de aplicare. Eu aş susţine inclusiv varianta ca elevii să aibă câte o oră de sport în fiecare zi” , a precizat senatoarea Nicoleta Pauliuc.
Obezitatea în rândul copiilor, motiv de îngrijorare. Ce măsuri ar putea lua statul
Sursa citată spune că statul român ar putea să se implice mai mult în combaterea obezității, nu doar prin mesaje audio-TV. Senatoarea Nicoleta Pauliuc vrea un grup de lucru, format din specialiști în sănătate publică, pentru ca românii să adopte un stil de viață sănătos.
„Statisticile arată că lipsa de activitate fizică este un factor major de risc pentru bolile cronice și pentru deces prematur. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ unul dinpatru adulți nu se implică în suficientă activitate fizică, iar aceasta contribuie la aproximativ 3,2 milioane de decese anuale la nivel global.
Aş vedea posibil un grup interministerial –Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Agenţia Naţională pentru Sport, Ministerul Agriculturii , care să scrie o strategie pentru ce presupune un stil de viaţă sănătoasă şi ce poate face mai mult statul român pentru a le oferi oamenilor posibilitatea atingerii acestui deziderat într-un mod cât mai simplu cu putinţă”, s-a exprimat senatoarea Nicoleta Paulic.