Guvernul pune umărul la susținerea pieței imobiliare. Locuințe pentru români prin programul Noua Casă

Guvernul pune umărul la susținerea pieței imobiliare. Locuințe pentru români prin programul Noua Casă Sursă foto: Dreamstime.com

Experții în piața imobiliară se așteaptă la o scădere a prețurilor în următoarea perioadă, mai ales în contextul creșterii dobânzilor la credite. Cei interesați să-și cumpere o nouă locuință stau în așteptare, monitorizând cu atenție evoluția prețurilor. Pe de altă parte, dezvoltatorii, cei care vor să vândă, iau în calcul prețuri mai mici și reducerea profiturilor, dat fiind că numărul cumpărătorilor este din ce în ce mai mic. În aceste condiții, guvernul anunță reluarea programului Noua Casă.

După doi ani în care prețurile la imobiliare au crescut, piața pare că a ajuns la un nivel de saturație. Dezvoltatorii încep să ia în calcul o ieftinire a apartamentelor și caselor puse în vânzare. Vânzătorii caută tot felul de soluţii pentru a nu rămâne cu locuinţele pe stoc. Aceasta mai ales că numărul celor interesați să cumpere s-a redus. Dobânzile din ce în ce mai mari la creditele ipotecare și inflația îi face pe mulți români să se gândească de două ori înainte de a decide achiziția unei locuințe noi.

În acest context, Ministerul Finanţelor Publice anunţă o nouă măsură care vine în sprijinul celor care doresc, totuși, să facă un astfel de pas și să achiziționeze o casă. O nouă etapă a programului de creditare Noua Casă va fi lansată în curând, cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei. Este al cincisprezecelea an consecutiv în care se desfășoară acest program care le-a dat posibilitatea românilor să-și cumpere locuințe cu credite garantate de stat.

„Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanţelor facilitează achiziţia unei locuinţe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei. Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor şi beneficiarilor în anul 2022 şi pe tendinţele pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”, a anunțat Ministerul Finanțelor Publice.

Condițiile de creditare pentru cei ce-și doresc o locuință

Conform sursei citate, finanţarea se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe. Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este cuprinsă între 66.500 euro, pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 euro, și 119.000 euro, pentru imobilele al căror preţ este de maximum 140.000 euro. În funcție de valoarea locuinței achiziționate și a creditului accesat, avansul solicitat pornește de la 5% și ajunge la 15%.

Programul Prima Casă/ Noua Casă a fost lansat de Guvernul României, în anul 2009, iar până în prezent a adunat 330.875 de garanţii şi promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanţarea.