Recalcularea pensiilor. Cine va avea de câștigat după noua schemă de calcul

Recalcularea pensiilor. Cine va avea de câștigat după noua schemă de calcul Sursa foto: Unsplash

Guvernul a aprobat normele la Legea pensiilor în baza cărora se vor recalcula drepturile plătite din sistemul public, în spiritul echității, contributivității și stabilității în muncă. Potrivit premierului Ciolacu, cel mai important lucru este că nici o pensie nu va scădea, în baza recalculării.

Guvernul a aprobat Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, respectând angajamentele față de pensionari. Unul dintre principalele elemente ale noilor reglementări sunt legate de recalcularea drepturilor.

Guvernul a aprobat normele la legea pensiilor

Hotărârea privind Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 a fost aprobată în ședința de miercuri a Executivului. În baza acestor reglementări, Guvernul urmează să recalculeze pensiile din sistemul public. Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, recalcularea se va face „în spiritul echității, contributivității și stabilității în muncă”.

Potrivit surselor citate, unul dintre elementele fundamentale ale normelor de aplicare este că nici o pensie nu va scădea în urma aplicării legii. După ce în ianuarie 2024, guvernul a majorat pensiille românilor cu 13,8%. Urmează, în septembrie 2024, plata pensiilor recalculate conform noilor norme.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea și aduce echitate pentru pensionari și viitorii pensionari. Pentru muncă egală și contribuții egale, pensia va fi egală. Stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Pensionari

Sursa foto: Arhiva EVZ

Anunțul premierului Marcel Ciolacu

Înainte ca guvernul să adopte normele de aplicare, premierul Marcel Ciolacu a făcut o declarație pe acest subiect. El a subliniat că nici o pensie nu va fi redusă după recalculare.

„Aprobăm normele de aplicare ale Legii pensiilor, pe baza cărora recalculăm pensiile din sistemul public”, a anunţat premierul.

Ciolacu a arătat că „un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi”.

„Dimpotrivă, creştem pensiile românilor în mod echitabil, pe merit. Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, a mai spus premierul Ciolacu.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu Sursa foto: INQUAM Photos

 

Ce nu spune Guvernul despre legea pensiilor

Un articol din legea pensiilor este de natură să stârnească îngrijorări pensionarilor. Mai ales că Guvernul nu le spune tot adevărul. După recalculare, pensiile nu vor scădea, dar anumite drepturi nu vor mai fi majorate, anual, cu rata inflației. Există un articol din Legea pensiilor, nr. 144, care arată acest lucru.

„În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plăteşte pensia în cuantumul stabilit şi aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referinţă”, prevede articolul paragraful 6 din articolul 144.

Cu alte cuvinte, pensionarii nu mai beneficiază de majorarea anuală, conform inflației, dacă pensia recalculată este mai mică decât cea în plată. Majorarea se aplică abia după ce pensia recalculată, mai mică, atinge nivelul celei pe care o primește deja.