Legea pensiilor. Articolul care îi pune în încurcătură pe pensionari

Legea pensiilor. Articolul care îi pune în încurcătură pe pensionari Sursa foto: Dreamstime.com

Marius Budăi, fostul ministru PSD al Muncii, îl contrazice pe directorul Casei Naționale de Pensii cu privire la un articol din noul act normativ care va reglementa pensiile din luna septembrie, după recalculare.

Marius Budăi îl contrazice pe directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, pe tema pensiilor românilor. Cei doi au opinii diferite cu privire la interpretarea unui articol din legea care a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Articolul pe care se contrazic Marius Budăi și șeful CNPP

Articolul pe care nu sunt de acord politicienii apare în noua lege a pensiilor. Este vorba despre articolul 144 care face referire la recalcularea pensiilor. E drept că articolul pare, la prima vedere, destul de alambicat, ceea ce ar explica neînțelegerea între Marius Budăi și Daniel Baciu.

„(6) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plăteşte pensia în cuantumul stabilit şi aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referinţă”, prevede articolul paragraful 6 din articolul 144.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pensionarii nu mai beneficiază de majorarea anuală, conform inflației, dacă pensia recalculată este mai mică decât cea în plată. Majorarea se aplică abia după ce pensia recalculată, mai mică, atinge nivelul celei pe care o primește deja.

Pensii, recalcularea pensiilor

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea îi ține în sărăcie pe pensionari

Astfel, să presupunem că un pensionar primește drepturi de 2.500 de lei. În urma recalculării, pe noua lege, sumele cuvenite i se stabilesc la 2.000 de lei. El va rămâne cu pensia de 2.500 de lei, dar nu va mai primi măririle anuale, cu inflația. Acest lucru se va întâmpla până când pensia recalculată, de 2.000 de lei, o va egala pe cea aflată în plată, de 2.500 de lei.

Indexarea pensiilor se va face anual cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul anterior. Majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la buget sau cu rata inflației (procentul mai avantajos).

Beneficiarii românia avantajați de recalcularea din sistemul de pensii

Marius Budăi. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Marius Budăi nu este de acord cu interpretarea legii

Fostul ministru al Muncii nu este de acord cu această interpretare a legii. El spune că ar fi eronată și că pensiile nu vor scădea după recalculare.

„Dacă preşedintele Casei de Pensii a făcut o asemenea declaraţie, este o declaraţie eronată. Vă spun foarte clar: nicio pensie nu o să scadă, absolut nicio pensie nu o să scadă. Şi cred că v-aţi convins că am tot timpul proprietatea a ceea ce spun. Nu uitați că acea lege am lăsat-o eu gata şi ştiu foarte bine ce este acolo.

A fost o interpretare în normele metodologice de aplicare a legii din care a dispărut acel articol 111. S-a reformulat şi se explică foarte clar în normele de aplicare la articolul 125 aliniatul 2 ceea ce scrie şi în lege că nicio pensie nu o să scadă. Grupele de muncă, încadrarea, plata şi recunoașterea lor se tratează în legea pensiilor, iar încadrarea în condiţii deosebite de muncă nu se face printr-o altă lege prin nişte măsurători, nu prin legea pensiilor”, a spus Marius Budăi la Antena 3.