Guvernul nu ştie de câţi bani are nevoie

Guvernul nu ştie de câţi bani are nevoie

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va putea da detalii cu privire la nevoia de finanţare a României de la Comisiei Europene (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) în cel mult două săptămâni, după aprobarea bugetului pe 2009 şi reînnoirea contractelor cu băncile-mamă, susţine ministrul Gheorghe Pogea.

"Vom lua o decizie după aprobabarea bugetului şi după ce ne vom asigura ce linii de finanţare între băncile mamă vor fi reînnoite. În primul rând apelăm la CE, ca stat membru şi apoi la FMI, care atunci când dă un împrumut vrea să se asigure că există reforme structurale şi că bugetul nu duce la politici expansioniste", a spus ministrul.

Premierul Emil Boc estima la începutul lunii că suma de care va avea nevoie România pentru a ieşi din criză este de 13 miliarde de euro.

Decizie în două săptămâni

Ne puteți urmări și pe Google News

În cel mult două săptămâni, Ministerul Finanţelor va lua o decizie clară în privinţa nevoii de finanţare printr-un împrumut de la Comisia Europeană şi FMI pentru a acoperi o nevoie de 2,8 miliarde euro, plus un supliment, în cazul în care liniile de finanţare din partea băncilor-mamă către subsidiarele din România nu vor fi reînoite.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că majorarea contribuţiilor la asigurările sociale (CAS) este o măsură binevenită în condiţiile economice din prezent, a declarat Pogea.

"Din discuţiile pe care le-am avut cu FMI, ni s-a spus că este o măsură bună într-o asemenea perioadă pentru că ar fi păgubit veniturile publice de orice", a spus Gheorghe Pogea în cadrul audierilor pe buget din comisia buget, finanţe, bănci.

Creştere mai mică de 1%

În ceea ce priveşte creştere economică, Pogea spune că aceasta va fi mai mică de 1% în primul trimestru din 2009.

"În prima parte din 2009 această tendinţă de contracţie se va accentua, dar pe măsură ce planul de redresare la nivel internaţional va fi pus în aplicare, ne aşteptăm ca din trimestrul al doilea economia să-şi revină faţă de primul trimestru, când estimăm o creştere de sub 1%", susţine Pogea.