Monitorul Oficial a publicat Strategia de comunicare şi informare publică pentru situaţii de urgenţă.
„România prezintă risc seismic ridicat, hazardurile de acest tip având cel mai mare impact asupra populaţiei. Riscul este accentuat de numărul mare de clădiri înalte şi vechi, cele mai multe aflate în Bucureşti şi în oraşele mari, dar şi de incapacitatea economică a proprietarilor de a lua măsuri rapide de consolidare“ - avertismentul aparţine guvernului şi apare într-o hotărâre privind aprobarea Strategiei de comunicare şi informare publică pentru situaţii de urgenţă, publicată, ieri, în Monitorul Oficial.
Documentul prezintă principalele riscuri la adresa populaţiei şi felul în care autorităţile ar trebui să comunice în situaţiile de criză. Între potenţialele scenarii catastrofale, „hazardurile seismice“ reprezintă capitolul cel mai detaliat.
Strategia guvernamentală sugerează chiar un calcul probabilistic în privinţa frecvenţei seismelor: „În conformitate cu studiile efectuate în acest domeniu de instituţii specializate, cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter au o perioadă medie de revenire de 32 de ani“.
Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, spune, însă, că acest calcul este „o aberaţie“. „Credeţi că Pământul ştie matematică sau calcule probabilistice? E o aiureală! Nimeni nu poate să prevadă când va avea loc următorul cutremur. În seismologie nici nu se mai foloseşte noţiunea de «perioadă medie de revenire»“, ne-a declarat Mărmureanu. Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, „cel mai puternic cutremur cu epicentru în Vrancea a fost înregistrat în 26 octombrie 1802 şi a avut magnitudinea pe scara Richter de 7,5-7,8“.
"Credeţi că Pământul ştie matematică sau calcule probabilistice? E o aiureală!" - Gheorghe Mărmureanu directorul Institutului de Fizică a Pământului Ghid de supravieţuire Documentul elaborat de guvern stabileşte că, în cazul cutremurelor, primele aspecte-cheie la care trebuie să facă referire informarea sunt evenimentele seismice precedente, necesitatea lucrărilor de întreţinere şi a reparaţiilor curente şi conştientizarea riscurilor modificării clădirilor fără consultarea specialiştilor şi avizele autorităţilor competente.
În ceea ce priveşte regulile de acţiune în timpul seismului, primele menţionate sunt poziţionarea în interiorul locuinţei, protecţia individuală şi a copiilor şi închiderea surselor care pot provoca pagube colaterale, de exemplu gazele.
În viziunea guvernului, regulile de comportare după producerea unui cutremur sunt: acordarea primului ajutor, îngrijirea copiilor, victimelor sau bătrânilor, pregătirea pentru evacuare sau părăsirea locuinţei, utilizarea telefonului, stingerea incendiilor, utilizarea surselor de electricitate, gaze şi apă, cunoaşterea modalităţilor de supravieţuire în cazul prinderii sub dărâmături şi a mijloacelor de semnalare a prezenţ ei, precum şi cunoaşterea locului de întâlnire cu membrii familiei, în cazul în care locuinţa e distrusă. 32 de ani este perioada medie de revenire a seismelor calculată de guvern
INFORMAŢII. Strategia publicată de guvern prezintă toate ariile seismice