Guvernul iranian dă vina pe separatiștii kurzi pentru protestele din țară
- Dosofteea Lainici
- 6 decembrie 2022, 19:10
Confruntat cu o provocare serioasă din cauza protestelor răspândite în întreaga țară, guvernul iranian dă vina pe separatiștii kurzi pentru incitarea la manifestații. Protestele care cer răsturnarea conducătorilor Iranului continuă chiar și după patru luni de la moartea lui Mahsa Amini, o femeie kurd-iraniană, aflată în custodia poliției atunci când a decedat.
„Pentru guvern este util să spună că vinovații sunt separatiștii kurzi”, a spus Yassamine Mather. Savantul de la Universitatea Oxford a declarat pentru Sky News: „Protestatarii se văd ca o parte a unui protest mult mai mare din Iran”. Amini, care avea 22 de ani, este prezentată ca simbol, în timp ce represiunea brutală a regimului a dus la moartea a peste 470 de protestatari.
Protestele continuă
Confruntându-se cu cea mai mare amenințare la adresa guvernării sale din ultimele decenii, guvernul a acuzat națiunile străine că incită la proteste. Regimul a aruncat vina și asupra populației kurde, o mare parte din ea trăind lângă granița cu Irak.
Un oficial iranian de securitate a declarat: „Grupurile de opoziție folosesc cazul lui Amini ca scuză pentru a-și atinge obiectivul de a separa Kurdistanul de Iran, dar nu vor reuși”. Mass-media de stat iraniană a numit protestele la nivel național un „complot politic” declanșat de grupuri separatiste kurde, în special de Partidul Democrat Kurdistan din Iran.
Amini era din orașul kurd Saqqez, prima zonă în care au început protestele după moartea sa. Mather a spus că „demonstrațiile pe care le-am văzut online, sloganurile pe care le-am citit nu indică” un motiv separatist. „Dimpotrivă, ei par să-și sublinieze rolul într-un Iran unit, așa cum fac apel la oamenii din Baluchestan, din Teheran, din Azerbaidjan să-i susțină”, a spus ea.
Opoziția grupurilor kurde
Samira, 42 de ani, este mamă a doi adolescenți și locuiește în orașul Sanandaj, capitala regională a regiunii Kurdistan din nord-vestul Iranului. „Noi, în calitate de kurzi, ne dorim drepturile noastre și nu avem niciun interes în separarea Kurdistanului de Iran – spre deosebire de ceea ce promovează guvernul”, a spus ea.
Guvernul iranian a acuzat grupurile kurde că incită la demonstrații și introduce arme de contrabandă în țară. Autoritățile nu au furnizat dovezi pentru aceste afirmații, pe care grupurile kurde le-au negat.
Cu toate acestea, un oficial militar iranian care a vizitat Bagdadul luna trecută a amenințat Irakul cu o operațiune militară dacă armata irakiană nu fortifică granița comună a țărilor împotriva grupurilor de opoziție kurdă. „Suntem folosiți ca țap ispășitor”, a declarat Khelil Nadri, purtătorul de cuvânt al partidului Libertatea din Kurdistan, potrivit Sky News.