Guvernul inventează „poliția prețurilor”. Vor fi amenzi foarte mari

Guvernul inventează „poliția prețurilor”. Vor fi amenzi foarte mariSursa: Relex

Proiectul de act normativ care prevede sancționarea drastică a „speculei” va ajunge săptămâna viitoare pe masa Guvernului. Toți cei care profită de anumite situații pentru a mări nejustificat prețurile vor primi amenzi mari.

Proiectul de Orodnanță prevede amenzi mari pentru practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor, dar și pentru acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial. Un exemplu clar în acest sens a fost în pandemia de coronavirus când măștile și mănușile au avut prețuri exorbitante.

Proiecutul de Ordonanță a fost anunțat încă din luna mai, dar va ajunge pe masa Guvernului săptămâna viitoare, după ce premierul Nicolae Ciucă a cerut expres acest lucru.

Protejarea consumatorului

Noul proiect de act normativ a fost conceput de Consiliul Concurenței, dar se va aplica doar în stare de război, de alertă, de urgență sau alte situații speciale reglementate prin lege și doar produselor și serviciilor pe care ANAF le va include pe lista de produse și servicii cu risc speculativ.

„Proiectul de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și buna funcționare a pieței interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncţionalități evidente ale pieţei, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative“, se arată în proiect.

Cine va da amenzile

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va pune în aplicare dispozițiile ordonanței de urgență în situația în care faptele incriminate de aceasta vizează în mod direct consumatorul, persoană fizică.

În cazul săvârșirii faptelor care constituie încălcări ale dispozițiilor față de alte întreprinderi, competența de instrumentare și aplicare a sancțiunilor contravenționale corespunzătoare aparține Consiliului Concurenței.

Amenda va fi de la 0,1% - 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării în cazul contravenţiilor săvârşite de persoanele juridice, dar nu mai puțin de 10 000 lei. Pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice amenda este de la 5.500 lei la 11.000 lei. În cazul în care persoanele fizice sau juridice recunosc săvârşirea practicilor de concurenţă neloială, într-un anumit termen de timp, autoritățile pot aplica o reducere a amenzii cu un procent cuprins între 10% și 20 %.

 

Ne puteți urmări și pe Google News