Guvernul din Republica Moldova, modificări la programul 373. Vor fi mai mulți beneficiari

Guvernul din Republica Moldova, modificări la programul 373. Vor fi mai mulți beneficiari Sursa foto: Guvernul Republicii Moldova

În Republica Moldova, cabinetul de miniștri a modificat Programul de stimulare a investițiilor "373" în cadrul ședinței din 8 mai.

Programul "373"  urmează să fie extins la un grup mai larg de beneficiari. IMM-urile din sectorul comerțului (cu excepția celor care comercializează băuturi alcoolice și produse din tutun), precum și cele implicate în întreținerea și repararea automobilelor și motocicletelor vor avea, de asemenea, acces la finanțare.

Programul 373, din Republica Moldova, urmează să fie extins. Vor apărea mai mulți beneficiari

De asemenea, suma maximă care poate fi acordată unui beneficiar a fost majorată - de la 15 milioane la 40 de milioane de lei (de 2,7 ori). În plus, se va putea finanța achiziționarea de materii prime și consumabile necesare producției sau prestării de servicii - în limita a 30% din valoarea proiectului de investiții. Totodată, valoarea maximă a garanțiilor va fi majorată de la 40% la 80% din valoarea împrumutului în cadrul garanțiilor propuse (o cerință a Fondului de Garantare a Creditelor) și vor fi simplificate procedurile bancare de acordare a creditelor.

De asemenea, se elimină limitarea accesului la asistență financiară din partea statului: statutul măsurii de sprijin se va schimba din "schemă de asistență minimă" în "ajutor de stat". Acest lucru le va permite antreprenorilor să producă mai mult, să fie mai competitivi pe piață, să crească, să se dezvolte. Potrivit informațiilor guvernamentale, până în prezent, peste 300 de beneficiari au primit 363 de credite în cadrul programului "373", pentru o investiție totală de 1,46 miliarde de lei. Informații mai detaliate despre program sunt disponibile la următorul link: https://373.gov.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa: infomarket.md.

În altă ordine de idei, reprezentanții Băncii Naționale din Republica Moldova a micșorat rata de bază până la nivelul de 3,6% anual. Pe de altă parte, Comitetul Executiv al BNM a micșorat și ratele la creditele și depozitele overnight, până la 5,6% anual, respectiv 1,6% anual.

O altă decizie luată de reprezentanții BNM se referă la micșorarea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă începând cu perioada 16 iunie 2024 – 15 iulie 2024, de la un procent de 33,0 la sută la nivelul de 31,0 la sută din baza de calcul.