Guvernul demarează fondul de investiții cu Rompetrol

Guvernul demarează fondul de investiții cu Rompetrol

Executivul condus de Victor Ponta a aprobat, ieri, o ordonanță de urgență care ar permite înființarea fondului de investiții de 1 miliard de dolari, promis de Rompetrol, în schimbul acțiunilor de la Petromidia

Ordonanța de urgență va permite Ministerului Energiei să înființeze societăți cu capital de stat și să participe la capitalul social al unor societăți existente. Actualul cadru legal nu permitea statului înființarea unor noi societăți.

Comunicatul de presă al Executivului precizează că ordonanța este necesară pentru „derularea de urgență a demersurilor care să permită înființarea unei societăți care să participe la constituirea unui fond de investiții (...) care va investi în proiecte din domeniul energetic”. Este vorba de fondul de investiții de 1 miliard de dolari prevăzut în memorandumul cu Rompetrol.

MRU dorea o anchetă

La 28 iulie 2015, la 19 luni de la aprobarea acestui Memorandum, Guvernul a aprobat hotărârea privind vânzarea a 26,69% din acţiunile pe care statul le deţine la Rompetrol, prin licitație, pentru minimum 200 de milioane de euro.

În iunie, înainte de a ajunge director al SIE, senatorul PNL Răzvan Ungureanu cerea înființarea unei comisii parlamentare de anchetă referitoare la afacerea Rompetrol. „Suntem complet perdanți în chestiunea Rompetrol (...) în raport cu această enormă escrocherie a deceniului”, a afirmat el.

Fondurile UE, plătite în avans

Guvernul a aprobat și o ordonanță de urgență care prevede că beneficiarilor de proiecte cu finanțare europeană le vor fi alocate în avans, pe bază de deviz estimativ, sumele aferente cheltuielilor uzuale. „Pentru cheltuielile de tip cazare, diurnă, transport, masă (...) acestora pe bază de deviz estimativ le vor fi alocate sumele necesare în avans, urmând ca la sfârșitul celor trei luni ei să vină cu cerere de închidere a acestor sume” a explicat ministrul Fondurilor Europene, Mihai Nica. Potrivit lui Nica, o altă măsură se referă la procesarea cererilor de plată și a cererilor de rambursare în maximum 20 de zile lucrătoare de la depunerea documentelor.