În aproape fiecare ședință din ultimele luni, Guvernul a aprobat propuneri legislative care vizează fie acordarea de tichete de vacanță, fie sporuri pentru militari sau reduceri ale ratelor bancare.

Majoritatea facilităților se vor aplica în a doua jumătate a anului, când au loc și alegerile prezidențiale. În total, cele mai importante măsuri presupun un efort bugetar de peste șapte miliarde de lei, anual.

● Lista este deschisă de scăderea contribuțiilor sociale, o măsură pe care autoritățile o promit din 2012. Cu toate acestea, oficialii au așteptat luna octombrie 2014, premergătoare alegerilor prezi dențiale din noiembrie, pentru a o introduce. Implementarea va avea loc în ciuda opoziției Fondului Monetar Internațional. FMI a atras atenția că slaba colectare nu va permite bugetului să strângă suficiente venituri care să compenseze ceea ce se pierde prin scăderea CAS. Dacă măsura rămâne activă și la anul, veniturile bugetului vor scădea cu peste un miliard de euro, iar autoritățile nu știu cum vor acoperi aceste lipsuri.

● ElectoRata este o altă măsură aprobată de Guvern. Spre deosebire de scăderea CAS, care va reprezenta un beneficiu net pentru contribuabili, ElectoRata va fi greu de aplicat și poate deveni chiar dăunătoare pentru românii cu credite la bănci. Aceștia sunt încurajați să solicite, până în 2016, reduceri mari pentru ratele bancare. Aceste scutiri de plată vor fi trebui însă rambursate din 2016 încolo, ceea ce înseamnă că ratele bancare vor crește consistent. Statul este pregătit să acorde, tot din 2016, debitorilor, un sprijin financiar, care să le ușureze plata creditului. Valoarea acestui sprijin este însă redusă.

● Guvernul a aprobat și proiectul de lege privind acordarea de tichete de vacanță. Angajatorii vor putea oferi tichete de 5.100 de lei salariaților, pentru excursii în țară. Sumele sunt deductibile din impozitul pe profit. Multe companii nu obțin însă profit, așa că nu pot beneficia de măsură pentru a își premia angajații.

● Totodată, Guvernul a majorat sporurile acordate personalului militar din serviciile de informații, din apărare și penitenciare. Măsura a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Sporurile vor fi acordate însă pentru cel mult 5% din numărul total de posturi vizate. Beneficiile nu vor putea fi mai mari de 30% din veniturile de bază lunare.

● De la 1 iulie, companiile vor beneficia și de scutire de impozit pentru profitul reinvestit. Și, de la aceeași dată, transportatorii vor primi 4 eurocenți înapoi din acciza suplimentară de 7 eurocenți achitată, de la 1 aprilie, pentru fiecare litru de carburanți.