Guvernul are plan pentru a combate creșterea prețurilor

Guvernul are plan pentru a combate creșterea prețurilor

În perioada următoare, Consiliul Concurenței, Ministerul Agriculturii, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor și Institutul Național de Statistică vor urmări evoluția prețurilor, potrivit unui raport guvernamental

Guvernul a prezentat ieri raportul privind măsurile instituțiilor statului pentru „prevenirea practicilor în defavoarea cetățeanului”, înainte de reducerea TVA la alimente, care va implica cele patru autorități de mai sus. Conform planului, Concurența va colecta informații privind evoluția prețurilor la raft, astfel:

● produsele monitorizate vor fi: carnea, preparate din carne, legume fructe, lactate, apă și băuturi răcoritoare, ouă, produse de bază, respectiv ulei, făină, zahăr, orez, paste făinoase, fasole uscată, mălai, dar și alte produse, pentru care cota de TVA nu va fi redusă.

● Controalele vor fi efectuate în lanțuri de magazine din toate cele 8 regiuni ale țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

● Vor exista trei filtre de colectare a informațiilor - solicitările de informații către marii comercianți, colectarea de date la fața locului, informațiile publicate de INS privind prețurile. Datele colectate ar urma să fie analizate de o echipă de specialiști din cadrul Consiliului Concurenței.

ANPC a descoperit abateri

ANPC, o altă instituție implicată în aceste acțiuni, a derulat deja controale în supermaketuri, descoperind probleme în cazul promoțiilor și prețurilor de la raft. Controalele au fost efectuate în cadrul supermaketurilor Kaufland, Lidl, Mega Image, în 216 pucte de lucru. În 160 de unități, reprezentând 74% din total, au fost descoperite probleme. Iată câteva din abaterile constatate: pentru produsele aflate la reducere nu se preciza nivelul de preț de la care se face reducerea, iar pentru alte produse nu erau afișate prețurile.

Ministerul vrea control lunar

Consilierii din cadrul Direcțiilor de Agricultură Județene au demarat controale în cadrul supermarketurilor, alături de inspectorii Antifraudă și în zilele de 29 și 30 aprilie, după ce în presă au apărut informații privind scumpiri la raft în supermaketuri, înaintea scăderii TVA de la 1 iunie la alimente și băuturile nealcoolice, mai scrie în raport. Controalele au fost realizate în unități din toate lanțurile de supermaketuri și hipermaketuri, din Municipiul București, Brașov, Cluj, Dolj, Iași, Sibiu și Timiș, pentru a verifica informațiile din mass-media. Potrivit Ministerului Agriculturii „se va proceda la colectarea săptămânală a prețului în fiecare zi de vineri”, scrie în raport. Conducerea ministerului va primi informații privind eventuale creșteri de prețuri înainte și după reducerea TVA.

Etichete cu prețuri înainte și după reducerea TVA

În raport se menționează și că, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc pe data de 5 mai la Ministerul Agriculturii, lanțurile de magazine Cora, Kaufland, Selgros și Carrefour, s-au angajat să afișeze de pe 1 iunie, pe etichete, prețul înainte și după reducerea TVA. De asemenea, Carrefour și Auchan s-au angajat să înghețe prețurile la raft.