Guvernarea PSD pune accent pe investiții. Șantierele de autostrăzi, pilonul central al creșterii economice

Guvernarea PSD pune accent pe investiții. Șantierele de autostrăzi, pilonul central al creșterii economice Marcel Ciolacu Sursa foto: Facebook

Guvernarea PSD se bazează pe investițiile publice în construcția de autostrăzi pentru a genera creștere economică. Sunt concluziile pe care le-a tras premierul Marcel Ciolacu după inspecția pe mai multe șantiere de infrastructură.

 

Premierul Marcel Ciolacu, a inspectat vineri progresul lucrărilor pe mai multe șantiere de infrastructură rutieră. În acest context, el a vorbit despre posibilitatea accelerării ritmului de lucru, în condițiile în care pe unele tronsoane lucrările sunt în avans față de grafic.

Guvernarea PSD are în vedere investițiile

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a făcut o serie de declarații în timpul vizitei pe șantierele autostrăzii A7. El a precizat că promisiunile au fost înlocuite de certitudini. Astfel, a precizat Ciolacu, Moldova va fi unită de București, capitala României printr-un drum de mare viteză, în guvernarea PSD. Stadiul lucrărilor ne permite să spunem, pentru prima oară, că vom avea o autostradă în zona Moldovei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În sfârșit nu vorbim de promisiuni, vorbim de certitudini. Este pentru prima oară când, cu certitudine, Moldova va avea autostradă. Vom avea autostrada Moldovei – A7”, a afirmat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Investițiile au devenit pilonul central al dezvoltării României, în guvernarea PSD, iar efectele sunt vizibile inclusiv în datele statistice. Potrivit premierului informațiile din situațiile oficiale arată o activitate intensă pe marile șantiere. Iar aceasta este susținută de proiectele implementate de miniștrii PSD în ultimii doi ani de guvernare.

„Dacă constructorul va menține acest ritm, estimăm că până la finalul anului vom deschide circulației aproximativ 148 de kilometri. Este o veste extraordinară, reprezentând o accelerare a lucrărilor”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Șantier

Șantier Sursa foto: Facebook

Infrastructura dezvoltată cu fonduri europene

Fondurile europene sunt o componentă importantă în finanțarea infrastructurii din România, în guvernarea PSD. Iar acest lucru se poate vedea cel mai bine pe Autostrada A7. Lucrările de aici sunt finanțate din PNNR, integral.

„A7 este integral din fonduri europene, prin PNRR, asta arată cât de mult înseamnă apartenenţa României la UE şi vorbim de stabilitate politică. Când am hotărât împreună să venim cu această coaliţie de guvernare, nu exista niciun metru de autostradă a Moldovei. Acum, vorbim ca anul acesta să avem în jur de 148 de km şi anul viitor să se finalizeze în integralitate”, a mai subliniat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Datele statistice recente confirmă această tendință optimistă, cu privire la creșterea economică. Potrivit informațiilor oficiale, volumul construcțiilor, considerat principalul motor al creșterii economice, a înregistrat o majorare de peste 25% în decembrie 2023. Comparația a fost făcută cu perioada similară a anului anterior, 2022.

Autostrada

Sursa foto: Facebook

Guvernarea PSD are în vedere dezvoltarea infrastructurii

O contribuție semnificativă la această creștere o au construcțiile inginerești, care au înregistrat o creștere de 43%, cu accent pe infrastructura de transport finanțată prin fonduri europene din PNRR sub formă de împrumuturi.

Execuția bugetară din ianuarie indică o activitate intensă și cheltuieli semnificative pe șantierele de infrastructură. Banii necesari acoperirii costurilor acestor investiții provin din bugetul național, dar și din împrumuturi.

Ministerul Transporturilor a cheltuit peste 370 de milioane de lei în luna ianuarie, din împrumuturile acordate prin PNRR. Aceste sume au fost destinate acoperirii finanțării investițiilor în infrastructură feroviară și rutieră.