Gustave Eiffel, inginerul de geniu, creatorul unui simbol al Franței

Gustave Eiffel, inginerul de geniu, creatorul unui simbol al Franței Una dintre cele mai mari realizări inginerești. sursa: arhivă EVZ

Gustave Eiffel, inginerul de geniu, creatorul unui simbol al Franței. Ce legături cu România a avut marele inginer?

Gustave Eiffel, inginerul de geniu, creatorul unui simbol al Franței. Ce legături cu România a avut marele inginer?

Alexandre Gustav Eiffel s-a născut la Dijon în Franța, la 15 decembrie 1832 și a murit la 27 decembrie 1923, la Paris.

Gustave Eiffel și ideea genială a Turnului din Paris

în 1889, se împlinea un secol de la momentul Revoluției Franceze. Franța dorea să revină în atenția mondială, după dezastrul din 1870 iar o expoziție cu un aspect monumental era ceea ce putea fi foarte atractiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gustave Eiffel purta numele unei localități de unde proveneau strămoșii săi. Turnul trebuia construit ca intrare monumentală, ceva care să amintească de Arcul de Triumf al lui Napoleon. A fost ales fierul, simbolul noului. Turnul are patru platforme, patru arce de cerc la bază, patru piloni, 330 m înălțime. 18 038 piese metalice și milioane de nituri au fost folosite la asamblare. Multe componente au fost produse la Reșița, atunci în Imperiul Austro-Ungar, azi, perla Banatului românesc și perla siderurgiei și construcțiilor de motoare grele din România.

Deși Turnul a fost criticat, s-a spus că e o monstruozitate, el trebuia să rămână cel puțin 20 de ani în picioare, dar nimeni după 1909, dar mai ales după momentul 1918, n-a mai avut curaj să se atingă de acel simbol parizian. Se spune că Gustave Eiffel urca zilnic scările spre ultima platformă, unde avea biroul. Lifturile au fost ulterior adăugate.

Gustave Eiffel și Romania

Gustave Eiffel a proiectat structura Hotelului Traian din Iași (1882), a reproiectat Lions Hotel din Chișinău, iar la Ungheni, a construit Podul Eiffel în 1876. Indirect, inovațiile sale au fost folosite și la Podul de peste Olt de la Slatina (proiectat în 1888, de Jules Gouin)

Turnul Eiffel a jucat un rol fundamental în cele două războaie mondiale fiindcă acționa ca transmițător clandestin dar și oficial de mesaje pe unde radio.

Gustave Eiffel este ca și Anghel Saligny unul dintre cei mai talentați ingineri din lume care  a dus școala politehnică franceză pe cele mai înalte culmi ale inovării.

Franța a avut Turnul Eiffel ca simbol, peste un secol, mai nou, imaginea Letitie Casta și a Fecioarei Franceze, un fel de imagine a Ioanei D Arc fiind simbolul Franței contemporane.

În acest an, peste câteva zile se vor comemora 100 de ani de la moartea inginerului Gustav Eiffel.