Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul tinerelor exploatate sexual din Mureş. „Gurul” sectei „Cercul”, Eusebiu Apostolache, rămâne după gratii
Dosarul tinerelor exploatate sexual din Mureş. „Gurul” sectei „Cercul”, Eusebiu Apostolache, rămâne după gratii

Dosarul tinerelor exploatate sexual din Mureş. „Gurul” sectei „Cercul”, Eusebiu Apostolache, rămâne după gratii

Eusebiu Sebastiab Apostolache, bărbatul de 60 de ani care exploata sexual tinere din poziţia de “maestru spiritual” al unei secte numite “Cercul”, rămâne în arest preventive, după ce magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş au respins, joi, contestaţia acestuia formulată împotriva deciziei Tribunalului Mureş.

Procurorii DIICOT-Târgu Mureş au destructurat la sfârşitul lunii septembrie o sectă condusă de Eusebiu Apostolache, un aşa-zis “maestru spiritual” care exploata tinere, inclusiv o minoră, cărora le promitea progres spiritual în schimbul serviciilor sexual, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

“Astfel, inculpatul Apostolache Eusebiu Sebastian,  prin intermediul celorlalte membre ale  «CERCULUI» (denumirea dată grupului de către membrii săi),   a recrutat mai multe tinere, mai ales din rândul unor studente din cadrul unei Universităţi de pe raza municipiului  Tg. Mureş şi profitând de vulnerabilitatea acestora, le-au prezentat «maestrului spiritual» Apostolache, care ulterior le găzduia în locuinţa în care se afla la acel moment (şi care era denumită «casă sfântă», prin simpla sa prezenţă acolo). Totodată, membrii grupului profitau de autoritatea spirituală incontestabilă exercitată de către inculpatul Apostolache Sebastian în calitatea sa de «maestru spiritual» asupra tinerelor recrutate”, se arată în comunicatul DIICOT.  

“Cercul” era format din Apostolache Eusebiu Sebastian, Sinoai Ildiko, Papai Marta şi încă un suspect, existând suspiciunea că secta funcţiona încă anterior anului 2008. Acum, procurorii îi acuză de un grup infracţional organizat , având ca scop săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.

Procurorii DIICOT au reţinut că aservirea victimelor faţă de Sebastian Apostolache şi inducerea stării de deplină obedienţă a acestora s-a realizat cu ajutorul nemijlocit al lui Sinoai Ildiko şi Papai Marta , prin activitatea de recrutare a victimelor, îndoctrinarea acestora, izolarea  de familie, societate, locuri de muncă, cazarea acestora în comunităţi închise, în aşa numitele  „case sfinte”  în condiţii precare de subzistenţă, fiindu-le interzis aproape orice contact cu alte persoane din afara Cercului.

“În acest context, inculpaţii au procedat atât la exploatarea sexuală a victimelor,  cât şi la exploatarea acestora din punct de vedere material, victimele având obligaţia de a aduce toate câştigurile sau banii obţinuţi de la părinţii acestora în locuinţa unde erau ţinute închise, sub pretextul cheltuielilor comune cu mâncarea ( deşi, din declaraţiile persoanelor vătămate a rezultat faptul că acestea primeau  mâncare doar o dată pe zi, macaroane cu brânză, iar noaptea, după ritualurile sexuale li se oferea doar cu pâine cu gem. etc.)”, potrivit DIICOT.

Una dintre victime, care se afla în sectă de la vârsta de 11 ani a fost transformată din victimă în racolator.

“Inculpata Birtalan Villo a fost victima minoră de care inculpatul Apostolache Sebastian a profitat raportat la discernământul său diminuat, de puţina experienţă de viaţă a acesteia (acesta fiind în casa sfântă de la vârsta de 11-12 ani) precum şi de labilitatea ei emoţional afectivă, reuşind să-i inoculeze acesteia ideea că prin întreţinerea de relaţii sexuale cu el, în calitatea sa de maestru spiritual, avea posibilitatea să progreseze spiritual, ajungând să fie perceput ca o divinitate, nu numai de către minoră, ci de către toate persoanele vătămate. Ulterior, inculpata Birtalan Villo, a dezvoltat o relaţie de dependenţă totală ( mentală, afectivă, sexuală ) şi coroborat cu lipsa mamei sale din ţară, şi-a dezvoltat această dependenţă de inculpat, ajungând ca din victimă minoră să devină racolator pentru alte tinere, ce urmau să fie prezentate apoi inculpatului”, se arată în documentul citat.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe sisteme informatice, medii de stocare a datelor informatice, numeroase pietre folosite în cadrul acestor ritualuri,obiecte sexuale folosite de către tinerele exploatate  la ritualurile de la miezul nopții, pungi în care toate membrele Cercului erau obligate să-și păstreze părul tăiat sau unghiile tăiate, o masă pe care inculpatul Apostolache o folosea punând litere pe ea și apoi cu mâna mișca un pahar în direcția acelor litere astfel încât să se formeze diferite cuvinte  despre care susținea că sunt mesaje de la CEHOV 1 către tinere şi numeroasele bilețele pe care erau scrise aceste mesaje.    

“La data de 29.09.2016 Tribunalul Mureş a dispus arestarea preventivă pe o durată de 30 de zile a inculpatului Apostolache Eusebiu, plasarea în arest la domiciliu , pe o durată de 30 de zile , a inculpatelor Papai Marta şi Sinoai Ildiko şi măsura controlui judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de inculpata Birtalan Villo”, se mai arată în comunicat.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: