Evenimentul Zilei > Politica > Grupul PPE din Parlamentul European cere urgentarea procedurilor de aderare la Spațiul Schengen a României și Bulgariei
Grupul PPE din Parlamentul European cere urgentarea procedurilor de aderare la Spațiul Schengen a României și Bulgariei

Grupul PPE din Parlamentul European cere urgentarea procedurilor de aderare la Spațiul Schengen a României și Bulgariei

Grupul Partidului Popular European (PPE), cel mai mare și vechi grup din Parlamentul European, îndeamnă țările membre să urgenteze procedurile de aderare la Spațiul Schengen pentru România și Bulgaria. Aceeași solicitare a fost lansată și de liberalul Siegfried Mureșan, în plenul Parlamentului European.

Apelul Grupului PPE a fost lansat pe rețelele de socializare, acolo unde a îndemnat țările membre ale Parlamentului European să deschidă Spațiul Schengen pentru călătoriile fără pașapoarte pentru România și Bulgaria.

„Îndemnăm statele membre să deschidă spațiul #Schengen pentru călătoriile fără pașapoarte în România și Bulgaria. Croația este, de asemenea, pregătită să se alăture. Rămânând împreună, putem consolida spațiul Schengen și ne putem asigura că frontierele externe ale UE sunt mai bine protejate!”, a scris Grupul PPE.

România și Bulgaria trebuie să intre „fără întârziere” în Spațiul Schengen

În acest context, și vicepreședintele PPE, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, a cerut, miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, acceptarea fără întârziere a celor două țări în Spațiul Schengen.

Europarlamentarul a precizat în discursul său că acceptarea celor două țări va face Uniune Europeană mai sigură.

Includerea României și Bulgariei în zona Schengen va face toată Uniunea Europeană mai sigură, va face toată zona Schengen mai sigură.

Vor avea de câștigat în primul rând, da, cetățenii din România și Bulgaria, companiile din România și Bulgaria, dar vor avea de câștigat oamenii și întreprinderile din toată Uniunea Europeană pentru că toți cetățenii europeni vor putea călători mai repede, mai simplu, mai sigur. Toate companiile europene se vor putea mișca mai rapid, fără întârzierile de la frontieră. Comisia Europeană confirmă din anul 2011 că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile”, a susținut Siegfried Mureșan.

În continuare, el a cerut acceptarea țărilor, menționând că trebuie să dăm dovadă de unitate.

Cehia, acuzată că evită să ia o decizie

Europarlamentarul din partea PSD, Dan Nica, a acuzat Republica Cehă, ce deține președinția Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru din 2022, că întârzie să ia o decizie cu privire la aderarea României la Schengen.

El a susținut că țara noastră îndeplinește toate criteriile tehnice de aderare la Spațiul Schengen, însă Cehia, întârzie să ia o decizie în acest sens.

Astfel, ea nu face decât să pună în pericol România, în special în contextul geopolitic și de securitate actual.