Evenimentul Zilei > Actualitate > GRUPĂRI de CONTRABANDĂ cu ȚIGĂRI, CAPTURATE de polițiștii de la Combatere Criminalității Organizate
GRUPĂRI de CONTRABANDĂ cu ȚIGĂRI, CAPTURATE de polițiștii de la Combatere Criminalității Organizate

GRUPĂRI de CONTRABANDĂ cu ȚIGĂRI, CAPTURATE de polițiștii de la Combatere Criminalității Organizate

Două grupări infracționale specializate în contrabandă cu țigări și culegerea ilegală de informaţii au fost destructurate de polițiștii de combatere a criminalității organizate din Galați, sub coordonarea procurorilor DIICOT, în urma a 18 percheziții efectuate în șase județe.

Cel puțin 10 persoane au fost prinse de polițiști, opt fiind reținute, cu propunerea de arestare preventivă, alte două fiind cercetate sub control judiciar. În urma a 18 percheziții, polițiștii au ridicat peste jumătate de milion de țigări de contrabandă, precum și o instalaţie de producţie a ţigaretelor, o instalaţie de ambalare a ţigaretelor şi o instalaţie de finisare a pachetelor, tutun vrac şi materiale pentru confecţionarea ţigaretelor. Perchezițiile au fost efectuate, ieri, de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi, sub coordonarea procurorilor DIICOT Galați, în județele Galați, Călărași, Ilfov, Prahova și în București.

 

Acţiunea a vizat destructurarea a două grupări de criminalitate organizată ce au acţionat în perioada 2017-2018 în scopul comiterii infracţiunii de contrabandă şi a infracţiunii de  desfăşurare, fără autorizare, a activităţilor specifice culegerii de informaţii supuse autorizării, potrivit DIICOT. În urma investigaţiilor, a rezultat faptul că, pe teritoriul național, în perioada susmenţionată, au acţionat două grupuri infracţionale organizate care au avut ca principal obiectiv obţinerea de importante beneficii materiale prin introducerea în România din Republica Moldova şi Ucraina, în mod fraudulos, a unor importante cantităţi de ţigări.

În vederea derulării activităţilor infracţionale membrii unuia dintre cele două grupuri infracţionale au desfăşurat, fără autorizaţie, activităţi specifice culegerii de informaţii supuse autorizării în sensul că au procurat şi deţinut echipamente hardware şi software pe care le-au utilizat la urmărirea şi obţinerea de informaţii prin dispozitive tip GPS, instalate pe autovehiculele. Scopul a fost sustragerea de cantităţi de ţigări, de provenienţă Republica Moldova sau Ucraina, transportate sau depozitate din mijloacele de transport sau locaţiile utilizate de alte persoane implicate în activităţi de contrabandă.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost găsite şi ridicate peste 25.500 de pachete de ţigări de contrabandă, mijloace de transport utilizate pentru transportul şi depozitarea acestora.  Totodată a fost găsită, şi ridicată, o instalaţie de producţie de ţigarete, o instalaţie de ambalare a ţigaretelor şi o instalaţie de finisare a pachetelor, tutun vrac şi materiale pentru confeţionarea ţigaretelor (tuburi, filtre, folii, pachete tipărite şi neformate, elemente de ambalare a ţigărilor, etc.), toate acestea aflându-se într-o hală, special procurată şi amenajată, amplasată pe raza judeţului Călăraşi.

În cursul cercetărilor a fost identificat şi ridicat un echipament hardware utilizat pentru activitatea specifică culegerii de informaţii supuse autorizării. Potrivit DIICOT, s-a dispus reţinerea unui număr de 8 inculpaţi faţă de care s-a formulat propunerea de arestare preventivă alţi doi inculpaţi fiind cercetaţi sub control judiciar. Acţiunea a fost organizată şi cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.