Grupa de sânge arată bolile la care sunteți predispuși. Persoanele care riscă să facă infarct sau tromboze

Grupa de sânge arată bolile la care sunteți predispuși. Persoanele care riscă să facă infarct sau tromboze sursa: Arhiva EVZ

Persoanele care au grupele de sânge A, B sau AB sunt mai predispuse la boli cardiace, dar și la tromboze. Medicii spun că o inflamație ar fi responsabilă pentru aceste riscuri.

Există patru grupe de sânge: O, A, B și AB. Dacă grupa de sânge este AB, de exemplu, corpul dumneavoastră este programat să producă antigene A și B pe globulele roșii. O persoană cu grupa de sânge de tip O nu produce niciun antigen și de aceea este considerată donator universal.

Cercetătorii nu știu exact de ce avem grupe diferite de sânge, dar locul nașterii sau anumite infecții din timpuri îndepărtate au dus probabil la această diversitate, potrivit dr. Douglas Guggenheim, hematolog la Penn Medicine, potrivit cnet.com.

Persoanele care au grupa sânge de tip O se pot îmbolnăvi de holeră, de exemplu, în timp ce persoanele cu grupa de sânge de tip A sau B au un risc mai mare de a avea probleme de coagulare a sângelui.

Ne puteți urmări și pe Google News

Risc de boli de inimă și tromboză

Potrivit Asociației Americane a Inimii, persoanele cu grupa de sânge de tip A, tip B sau tip AB sunt mai predispuse decât persoanele cu tip O să sufere un atac de cord sau să aibă insuficiență cardiacă.

În timp ce riscul crescut este mic (tipurile A sau B au avut un risc combinat cu 8% mai mare de atac de cord și un risc crescut de insuficiență cardiacă cu 10%, conform unui studiu amplu), diferența dintre ratele de coagulare a sângelui este mult mai mare, potrivit sursei citate.

Persoanele din același studiu cu grupa de sânge de tip A și B au avut cu 51% mai multe șanse de a dezvolta tromboză venoasă profundă și cu 47% mai multe șanse de a dezvolta o embolie pulmonară, care sunt tulburări severe de coagulare a sângelui care pot crește și riscul de insuficiență cardiacă.

Un motiv pentru acest risc crescut, potrivit lui Guggenheim, ar putea avea legătură cu o inflamație care apare în corpul persoanelor cu sânge de tip A, tip B sau tip AB. Medicul crede că pentru că persoanele cu grupa O nu au această inflamație, ar vea un risc mai mic de a face forme severe de coronavirus.

Risc de hemoragie

În schimb, persoanele cu grupa O pot fi mai susceptibile la hemoragie. Riscul este mai mare după naștere, potrivit unui studiu privind pierderea de sânge postpartum, care a constatat un risc crescut la femeile cu sânge de tip O.

Alte cercetări au descoperit că persoanele cu grupa sânge de tip AB ar putea prezenta un risc crescut de tulburări cognitive în comparație cu persoanele cu tip O. Este vorba de probleme de memorie și concentrare.

Chiar dacă grupa de sânge poate însemna un mic risc pentru bolile de inimă, crucial este stilul de viață. „O dietă bine echilibrată, sănătoasă pentru inimă, în general, va fi ceea ce va recomanda orice medic și aș spune că grupa de sânge nu schimbă asta. Chiar dacă aveți grupa O asta nu înseamnă că sunteți protejați dacă aveți o dietă nesănătoasă”, a mai spus Guggenheim, potrivit sursei citate.