Editura Evenimentul si Capital

Grup de iniţiativă al credincioşilor greco-catolici. Scrisoare deschisă pentru auotorităţi. Se cere recunoaşterea meritelor Bisericii Române Unite în Marea Unire de la 1918

Autor: | | 1 Comentarii | 1214 Vizualizari

Credincioșii greco-catolici solicită autorităţilor române să recunoască implicarea Bisericii Unite Române în Marea Unire de la 1918.

A fost creat în acest sens un grup de iniţiativă care a redactat şi o scrisoare deschisă în acest sens, arată portalul www.rtnews.ro.

”Suntem în 2018, ne lăudăm cu miile de realizări, dar la nivel de coeziune publică, egalitate în drepturi, smerenie, bun simț sau civilitate, stăm mai rău ca în Evul Mediu”, arată autorii iniţiativei.

”Ce lecție de unitate și adevăr se oferă copiilor noștri, dacă și azi, după încetarea oficială a falsificării istoriei și a persecuției împotriva Bisericii Greco-catolice sub comunism, se perpetuează, tacit și consecvent, alte forme de excludere sau de defavorizare a acestei Biserici care a luptat cu armele culturii, ale dragostei de țară, ale evangheliei, ale suferinței din închisori și ale consecvenței pentru viitorul sărbătorit astăzi?”, se întreabă, rhetoric, autorii acestei scrisori.

Vă prezentăm în continuare conţinutul integral al acesti scrisori, adresată tuturor autorităţilor statului roman.

“În atenția Președintelui României, Primului Ministru al României, membrilor Guvernului, Parlamentului României, Bisericii Ortodoxe Române, Academiei Române, consiliilor județene, primăriilor, nu în ultimul rând, în atenția tuturor cetățenilor din România.

Cu prilejul evenimentelor organizate la 1 decembrie 2018 pentru celebrarea Centenarului României Mari, momentul desăvârșirii statului național român prin unirea Transilvaniei cu Țara Mamă, România la 1 decembrie 1918 (precedată de unirea Basarabiei și Bucovinei cu România, la 27 martie și respectiv 28 noiembrie 1918),

Solicităm Președintelui Țării, Parlamentului României, Guvernului, Bisericii Ortodoxe Române și tuturor instituțiilor implicate în pregătirea și organizarea evenimentelor celebrative de la Alba Iulia, să asigure respectarea adevărului istoric și acordarea prețuirii cuvenite reprezentanților Bisericii Române Unite, Greco-catolice, așa cum au procedat înaintașii noștri la 1918, în frunte cu inițiatorii Unirii, reprezentanții partidelor politice, ai instituțiilor legislative și Casa regală.

Nu se poate închipui sărbătorirea Unirii în anul 2018 fără includerea și participarea explicită și vizibilă a Bisericii Române Unite, Greco-catolice, care a contribuit determinant, substanțial și formal la înfăptuirea Marii Uniri.

NEWS ALERT! Andreea Balan, a 3-a oara la spital! ACUM e la urgenta! Primele IMAGINI! Ti se RUPE sufletul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI