Evenimentul Zilei > Social > Grup de iniţiativă al credincioşilor greco-catolici. Scrisoare deschisă pentru auotorităţi. Se cere recunoaşterea meritelor Bisericii Române Unite în Marea Unire de la 1918
Grup de iniţiativă al credincioşilor greco-catolici. Scrisoare deschisă pentru auotorităţi. Se cere recunoaşterea meritelor Bisericii Române Unite în Marea Unire de la 1918

Grup de iniţiativă al credincioşilor greco-catolici. Scrisoare deschisă pentru auotorităţi. Se cere recunoaşterea meritelor Bisericii Române Unite în Marea Unire de la 1918

Credincioșii greco-catolici solicită autorităţilor române să recunoască implicarea Bisericii Unite Române în Marea Unire de la 1918.

A fost creat în acest sens un grup de iniţiativă care a redactat şi o scrisoare deschisă în acest sens, arată portalul www.rtnews.ro.

”Suntem în 2018, ne lăudăm cu miile de realizări, dar la nivel de coeziune publică, egalitate în drepturi, smerenie, bun simț sau civilitate, stăm mai rău ca în Evul Mediu”, arată autorii iniţiativei.

”Ce lecție de unitate și adevăr se oferă copiilor noștri, dacă și azi, după încetarea oficială a falsificării istoriei și a persecuției împotriva Bisericii Greco-catolice sub comunism, se perpetuează, tacit și consecvent, alte forme de excludere sau de defavorizare a acestei Biserici care a luptat cu armele culturii, ale dragostei de țară, ale evangheliei, ale suferinței din închisori și ale consecvenței pentru viitorul sărbătorit astăzi?”, se întreabă, rhetoric, autorii acestei scrisori.

Vă prezentăm în continuare conţinutul integral al acesti scrisori, adresată tuturor autorităţilor statului roman.

“În atenția Președintelui României, Primului Ministru al României, membrilor Guvernului, Parlamentului României, Bisericii Ortodoxe Române, Academiei Române, consiliilor județene, primăriilor, nu în ultimul rând, în atenția tuturor cetățenilor din România.

Cu prilejul evenimentelor organizate la 1 decembrie 2018 pentru celebrarea Centenarului României Mari, momentul desăvârșirii statului național român prin unirea Transilvaniei cu Țara Mamă, România la 1 decembrie 1918 (precedată de unirea Basarabiei și Bucovinei cu România, la 27 martie și respectiv 28 noiembrie 1918),

Solicităm Președintelui Țării, Parlamentului României, Guvernului, Bisericii Ortodoxe Române și tuturor instituțiilor implicate în pregătirea și organizarea evenimentelor celebrative de la Alba Iulia, să asigure respectarea adevărului istoric și acordarea prețuirii cuvenite reprezentanților Bisericii Române Unite, Greco-catolice, așa cum au procedat înaintașii noștri la 1918, în frunte cu inițiatorii Unirii, reprezentanții partidelor politice, ai instituțiilor legislative și Casa regală.

Nu se poate închipui sărbătorirea Unirii în anul 2018 fără includerea și participarea explicită și vizibilă a Bisericii Române Unite, Greco-catolice, care a contribuit determinant, substanțial și formal la înfăptuirea Marii Uniri.

Ce lecție de unitate și adevăr se oferă copiilor noștri, dacă și azi, după încetarea oficială a falsificării istoriei și a persecuției împotriva Bisericii Greco-catolice sub comunism, se perpetuează, tacit și consecvent, alte forme de excludere sau de defavorizare a acestei Biserici care a luptat cu armele culturii, ale dragostei de țară, ale evangheliei, ale suferinței din închisori și ale consecvenței pentru viitorul sărbătorit astăzi?

Așa cum, la 1 decembrie 1918, Iuliu Hossu – episcop greco-catolic, citea Rezoluțiunea Unirii în fața mulțimilor adunate pe Câmpul lui Horea de la Alba-Iulia, tot așa, reprezentantul de azi al BRU, cardinalul Lucian Mureșan, este cel mai în măsură să dea citire, în mod simbolic, completând un arc peste timp, documentul care îi unea pe frații de aceeași simțire și limbă.

Vrem ca acest moment aniversar și de suflet să întipărească în Istorie aceste zile de sărbătoare pentru toți românii cu semnele de neșters ale adevărului recuperat și ale bucuriei de a fi uniți, nu doar de granițele regăsite acum o sută de ani, ci prin apropierea spirituală a dragostei de neam și de Hristos”.

În numele Grupului de inițiativă civică ACUM semnează Teresia Tătaru-Bolchiș, Matei Boilă, Valer Filip, Carmen Moldovan, Dorin Sabău, Daniel Claudiu Sârb, Valeriu Domuța, Ioan Sigarteu, Maria Hodiș.