Moartea șefului GRU: Răzbunarea lui Putin pentru Afacerea Skripal?

Moartea șefului GRU: Răzbunarea lui Putin pentru Afacerea Skripal?

Comandantul serviciului de spionaj al armatei, acuzat de atacul cu Noviciok de la Salisbury și de doborârea cursei aeriene MH17, a murit după ce a leșinat acum câteva săptămâni în urma unui scandal-monstru pe care i l-a făcut Vladimir Putin.

Generalul colonel Igor Korobov, în vârstă de 62 de ani, care suferea de o „boală gravă și lungă”, a murit miercuri 21 noiembrie, a anunțat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat în care îl numește pe defunctul șef al GRU „un adevărat fiu al Rusiei”. Serviciul rus de informații militare (GRU) este acuzat la unison de comunitatea internațională de tentativa de asasinare ratată asupra fostului dublu agent Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, la începutul lunii martie a acestui an.

Tot despre GRU au fost vehiculate informații că ar fi implicat în doborârea zborului Malaysian Airlines MH17, pe 17 iulie 2014, pe când survola estul Ucrainei, o regiune controlată de rusofoni și care beneficiază de ajutor în oameni și echipamente militare din partea Rusiei. Toți cei 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului au murit, după ce aparatul Boeing 777 a fost lovit de o rachetă Buk de fabricație rusească.

Cunoscutul ziarist de investigații rus Serghei Kanev dezvăluia în luna octombrie faptul că generalul Korobov a suferit un perdaf groaznic din partea lui Vladimir Putin, în urma căruia a leșinat când a ajuns acasă, din cauza eșecului în Afacerea Skripal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Daily Mail vorbește și despre o ședință la Ministerul rus al Apărării – căreia i se subordonează GRU – în care s-au auzit strigăte în care au fost condamnați „imbecilii” din spatele Afacerii Skripal. Aceștia au fost acuzați de „incompetență gravă” și „neglijențe uriașe”.

Igor Korobov nu a participat la ceremonia de gală care a marcat centenarul GRU la începutul lui noiembrie, ocazie cu care Vladimir Putin a adus un elogiu serviciului de spionaj. În absența lui Korobov, adjunctul acestuia, Igor Kostiukov, a prezidat ceremonia.

De asemenea, există informații că una dintre cele două fiice ale lui Korobov, care trăiește în Suedia, ar fi anunțat recent că refuză să se mai întoarcă în Rusia.

Statele Unite au acuzat și ele GRU de piraterie cibernetică în campania prezidențială din 2016. De asemenea, serviciul de spionaj este acuzat și de perturbarea eforturilor antidoping în sportul internațional.

 

Rateurile în serie ale spionilor ruși

Luna trecută s-a aflat că spioni GRU au fost expulzați din Olanda în aprilie, după ce au fost arestați pentru că încercaseră să pirateze cibernetic Grupul de supraveghere a armelor chimice, OPCW, care a avut un rol determinant în ancheta otrăvirii lui Skripal. După ce această informație a devenit publică, ziaristul rus Serghei Kanev a declarat că aceasta este picătura care a umplut paharul în cazul lui Korobov. „Este foarte probabil că Igor Korobov va fi demis înainte de sfârșitul anului.”

În locul lui Korobov la șefia GRU a fost numit provizoriu fostul său adjunct, Igor Kostiukov, un ofițer de marină care are și cele mai mari șanse de a primi învestirea oficială.

 

Korobov a vrut să se retragă. Nu a fost lăsat

Fost pilot de aviație militară, generalul colonel Igor Korobov a condus timp de doi ani GRU, după ce predecesorul său, generalul colonel Igor Sergun, a murit de atac de acord, potrivit diagnosticului oficial, la vârsta de 58 de ani. Viața este scurtă în GRU.

În limbajul oficial al Moscovei, „boală lungă și gravă” înseamnă cancer. Există informații că Igor Korobov ar fi dorit să demisioneze la începutul acestui an, pe motiv de sănătate, însă Vladimir Putin i-ar fi cerut să rămână la post până după alegerile prezidențiale din 18 martie.

Cu două săptămâni înainte de alegeri – câștigate la un scor zdrobitor de Putin – a avut loc cu gaz neurotoxic asupra lui Serghei Skripal și fiicei sale Iulia, realizat de doi agenți GRU, care au pătruns în Marea Britanie cu numele false de Alexander Petrov și Ruslan Boșirov. Potrivit site-ului de investigații Bellingcat, Boșirov ar fi în realitate Anatoli Cepiga, un ofițer GRU decorat în repetate rânduri, iar Petrov ar fi Alexander Mîșkin, doctor militar GRU.

Secretul Liliacului Negru

GRU este unul dintre cele trei servicii de informații ale Federației Ruse, alături de FSB (fostul KBG), serviciul de informații interne, și de SVR, serviciul de informații externe.

Serviciul de informații al armatei dispune de o vastă rețea de spioni în străinătate iar forțele sale speciale, temutele „spetznaz”, au luptat în mai multe conflicte, inclusiv în Afganistan, Cecenia sau Siria. Structura și organizarea GRU, numărul personalului sau finanțele acestuia sunt secrete de stat. Emblema sa este un liliac negru zburând deasupra unui glob pământesc.