Grindină de jumătate de metru în estul Franței. Fenomene extreme și în România

Grindină de jumătate de metru în estul Franței. Fenomene extreme și în România

Estul Franței a fost lovit în ultimele ore de o furtună violentă. Asupra orașului Plombières-les-Bains s-au revărsat cantități impresionante de grindină, iar autoritățile au intervenit imediat pentru înlăturarea efectelor.

Zona respectivă se află sub o alertă de vreme extremă cu vijelii puternice și grindină de mari dimensiuni. În unele locuri din oraș, stratul de grindină a depășit 50 cm înălțime, iar utilajele de deszăpezire au fost scoase pe străzi pentru îndepărtarea gheții căzute.

Un fenomen impresionant și scurt de furtuni și grindină a lovit regiunea Vosges marți, 29 iunie 2021 dimineața. Au fost afectate sectoarele Plombières-les-Bains și Remiremont, apoi a urcat spre Éloyes și Bruyères, potrivit Antena3.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Vremea își face de cap și în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi atenționări cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică, dar și caniculă. Interval de valabilitate: 29 iunie, ora 12:00 – 29 iunie, ora 22:00.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali, precum și în cea mai mare parte a Moldovei, în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și, mai ales după-amiaza, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local 20...40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri și în restul teritoriului.

A fost anunțat și un cod galben de disconfort termic accentuat și caniculă. Interval de valabilitate: 29 iunie, ora 12:00 – 30 iunie, ora 22:00. În intervalul menționat, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 21 de grade.

În cursul zilelor de marți și miercuri (29 și 30 iunie), în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35...38 de grade.

Joi, 1 iulie, în estul și sudul teritoriului disconfortul termic se va menține ridicat, dar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a țării și se va menține accentuată până la sfârșitul săptămânii.