Potrivit legii, dirijorii de trafic aerian sunt obligați să asigure doar 30% din zboruri. Situația este însă extrem de gravă, pentru că, în acest context, foarte multe curse vor fi întârziate sau chiar anulate. „În cursul săptămânii trecute, noi am transmis către Comisia Europeană scrisoarea pentru redeschiderea planului de performanță, astfel încât toate costurile și modificările care apar în acest plan de performanță să fie luate în calcul pentru elaborarea unui buget echilibrat al Romatsei. Oricum, sub nicio formă nu voi permite ca Romatsa să intre în faliment”, a asigurat ministrul Răzvan Cuc, în încercarea de a-i liniști pe protestatari.

Salarii de mii de euro pe lună de la stat

De asemenea, ministrul Cuc a anunțat că va trimite, în această dimineață, Corpul de Control la Romatsa, să se convingă că acest organism care deține monopolul asupra traficului aerian din țara noastră are toate actele puse la punct. Această amenințare voalată pare să-i fi înmuiat pe protestatari. „Există șanse rezonabile ca greva să fie suspendată mâine (n.r. – azi) (…) Nu după șase ore, ci după o oră, două ore”, a comentat liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache.

De remarcat că meseria de controlor de trafic aerian este una din cele mai bănoase din România, un asemenea angajat la stat ajungând să câștige câteva mii de euro bune pe lună grație bonusurilor colosale care se adaugă la salariul de bază