Greta Thunberg o scoate la raport pe Merkel cu UE cu tot

Greta Thunberg o scoate la raport pe Merkel cu UE cu tot

Activista suedeză Greta Thunberg se va întâlni joi cu cancelara germană Angela Merkel, oferindu-i acesteia 90 de minute pentru a-i raporta cum abordează UE „urgența climatică”.

Întâlnirea dintre cele două are loc la mai puțin de 60 de zile după ce Thunberg a admonestat-o public pe Merkel pentru că ar fi „căutat atenție”, după ce a stat la coadă pentru a face o fotografie cu adolescenta suedeză, la sediul ONU din New York.

De asemenea, Thunberg a acuzat guvernul federal că nu face suficient pentru a proteja climatul și a amenințt că va da în judecată Germania pentru a obliga să-și schimbe obiceiurile.

Cum Germania deține președinția prin rotație a Uniunii Europene până la sfârșitul anului, Thunberg a declarat că se așteaptă ca aceasta să pună în operă „vaste politici de protejare a climatului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suedeza aflată în vacanță eternă îi va înmâna șefei guvernului german o listă cu revendicări climatice, pe care susține că le-a redactat cu adepții săi, pentru a fi transmise de urgență liderilor lumii.

La sfârșitul lui iunie. Thunberg i-a admonestat pe „președinții, prim-miniștrii, regii și prințesele” care doresc doar să-și lustruiască imaginea fotografiindu-se alături de ea.

Printre admonestați, așa cum am arătat, Merkel însăși, care a făcut coadă pentru un „selfie” cu zeița Meteo.

Acum, ea vine la Merkel pentru a o prelucra și a-i forța mâna în  privința „măsurilor verzi”.

„Trebuie să vedem lucrurile în primul rând ca pe o criză existențială. Atâta timp cât nu sunt tratate ca o criză, putem să avem oricâte negocieri și discuții pe marginea schimbării climatice. Nimic nu se va schimba”, a declarat Thunberg pentru Reuters luna trecută.

Suedeza a afirmat că doar o schimbare fundamentală a sistemului actual ar permite stăpânirea schimbării climatice și a făcut apel pentru o acțiune imediată.

Thunberg a citat un studiu publicat în noiembrie, potrivit căruia investițiile prevăzute pentru stimularea producției de combustibili fosili suscepibile de a face obictivele de temperatură stabilite de Acordul de la Paris, din 2015, de neatins.

„Aceasta înseamnă că dacă dorim să rămânem în cadrul acelor obiective trebuie să facem posibilă ruperea și abandonarea unor contracte și acorduri valide. Iar acest lucru nu este posibil cu sistemul actual”, a spus activista.