Evenimentul Zilei > Actualitate > Greta Thunberg a ratat Premiul Nobel pentru Pace 2019. Cine l-a câştigat
Greta Thunberg a ratat Premiul Nobel pentru Pace 2019. Cine l-a câştigat

Greta Thunberg a ratat Premiul Nobel pentru Pace 2019. Cine l-a câştigat

Astăzi, la Oslo, Norvegia, s-a ales numele celui care merită mult râvnitul premiu Nobel pentru Pace.

Update: Premiul Nobel pentru Pace 2019 a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed Ali, “pentru eforturile sale de a aduce pacea și cooperarea internațională și, în special, pentru inițiativa sa decisivă de a soluționa conflictul cu Eritreea”

Ştirea iniţială

Pentru premiul Nobel pentru pace 2019  sunt 301 candidaţi, dintre care 78 de organizaţii

În acest an, 301 de cereri au fost prezentate Comitetului Nobel norvegian, dintre care 223 persoane şi 78 de organizaţii. Ceva mai puţini pretendenţi faţă de anii precedenţi (331 în 2018, 318 în 2017). Recordul absolut este din 2016 cu 376 de candidaţi care vor nu numai glorie, dar şi banii oferiţi.

Cine sunt favoriţii

Favorita caselor de pariuri este Greta Thunberg, o tânără purtătoare de cuvânt suedeză în lupta împotriva schimbărilor climatice, deja distinsă de ”Right Livelihood Nobel” şi de Amnesty International. De la „greva” din faţa şcolii sale, până la demonstraţia din faţa Parlamentului suedez, apoi până la manifestaţiile a milioane de tineri din toată lumea, mult doritori să tragă chiulul de la şcoală, adolescenta a reuşit pe parcursul unui an să scurtcircuiteze opinia asupra schimbărilor climatice. Trimisă de o familie, probabil inteligentă, în aşteptarea banilor nemunciţi cu riscul abandonării cursurilor şcolare. Planeta se întreabă ce se va întâmpla dacă nu va câştiga…se va întoarce la şcoală?

Artizan al reconcilierii ţării sale cu Eritreea, primul ministru etiopian, Abiy Ahmed Ali, este de asemenea unul dintre favoriţii experţilor. Comitetul ar putea să se concentreze şi asupra libertăţii informaţiilor într-un moment în care există o mare presiune în regimurile autoritare, dar şi în democraţiile occidentale.

Sunt în discuţie grupuri de susţinere ca Reporteri fără frontiere (RSF) şi Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), titrează Le Monde.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.