Evenimentul Zilei > Politica > Greșelile lui Iohannis produc efecte pentru diplomația românească
Greșelile lui Iohannis produc efecte pentru diplomația românească

Greșelile lui Iohannis produc efecte pentru diplomația românească

În numai două zile, președintele Iohannis a reușit să creeze probleme diplomatice României atât cu Franța cât și Ungaria. Declarațiile politicianiste sau hazardate îl fac pe Iohannis să pară un amator în arena internațională deși este la al doilea mandat în fruntea României.
Președintele României spunea că în Franța s-au deschis experimental școlile, pentru a putea justifica măsurile propuse în privința redeschiderii școlilor de la noi.
„Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă.”
La o zi mai târziu după discursul lui Klaus Iohannis, Agnès Longueville, reprezentat al ministrul francez al Educației, a declarat pentru ziarul Libertatea:
„Sunt informații false. În Franța n-a fost deschisă nicio școală ca experiment. Singurele deschise sunt pentru copiii personalului didactic și ai personalului indispensabil securității interioare. Școlile, așa cum a spus președintele Franței, se vor deschide pe 11 mai. Așadar, nu sunt deschise școlile în Franța. Repet: Informațiile sunt false”.
Gafa președintelui României a fost taxată și de ziarul francez Liberacion, care spune că în Franța nu s-au deschis școlile.

Discursul lui Iohannis aruncă în aer relația București – Budapesta

Președintele continuă sarabanda gafelor și într-un discurs foarte dur îl întreabă pe președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu : „Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri?”
Mai exact,  îi acuză pe Viktor Orban și Marcel Ciolacu de atentat împotriva suveranității de stat și a integrității teritoriale a țării prin determinarea prin mijloace oculte a obținerii autonomiei Ținutului Secuiesc. Toate astea fără să prezinte probe.
Premierul Ungariei alege să nu-i răspundă lui Iohannis, în primă etapă, ci îl trimite pe ministrul de Externe.
Viktor Orban, liderul de la Budapesta,  a revenit asupra deciziei și a avertizat: “Dacă vom fi nevoiți, vom ridica mănușa aruncată”, menționând că așteaptă explicații de la președintele României, Klaus Iohannis
Dincolo de PR și de sondaje, acestea sunt realizările prezidențiale în mai puțin de șapte zile, în timpul stării de urgență.