Editura Evenimentul si Capital

CUM A AJUNS ROMÂNIA ÎN RECESIUNE. EVZ arată greșelile MAJORE ale strategiei lui Victor Ponta | ANALIZĂ EVZ

14-08/victor-ponta32-81493700-465x390
Autor: | | 72 Comentarii | 4012 Vizualizari

După un șir neîntrerupt de aproape doi ani de creștere, economia a scăzut în al doilea trimestru - cea mai acută contracție la nivelul UE. Potrivit datelor ofi ciale ale Eurostat, suntem din nou în recesiune. În al doilea trimestru al anului, economia a scăzut cu 1% față de perioada ianuarie-martie, primele trei luni din an. Evoluția a fost cea mai proastă din rândul statelor Uniunii Europene, potrivit datelor oficiului european de statistică, Eurostat. Astfel, în nicio țară europeană economia nu a scăzut atât de mult. Potrivit datelor oficiale ale Eurostat, care diferă de cele ale Institutului Național de Statistică, România este în recesiune.

Din nou în criză

Oficialii europeni indică faptul că și în primul trimestru al anului economia ar fi scăzut, cu 0,2%, or, din punct de vedere tehnic, două trimestre succesive de scădere indică recesiune.

Datele Eurostat le contrazic pe cele prezentate acum câteva luni de Institutul Național de Statistică (INS), care indica pentru primul trimestru nu o scădere, ci o majorare a economiei, tot cu 0,2%. Dincolo de informațiile tehnice, importante sunt semnalele îngrijorătoare transmise de scăderea PIB, și care încep să confirme pesimismul populației, contrazis până acum de optimismul afișat de oficiali. La nivelul Uniunii Europene, doar două țări au mai intrat în al doilea trimestru în recesiune, respectiv Italia și Cipru. Iată care au fost, potrivit specialiștilor, motivele care au readus România în recesiune.

1. Noile taxe

Evoluția din ultimul timp a climatului fiscal, în special noile taxe apărute, nu au făcut decât să sperie investitorii, spune Andrei Rădulescu, senior economist în cadrul Băncii Transilvania, cel care a sesizat diferența dintre datele INS și cele ale Eurostat. „Planurile investiționale ale companiilor au fost nefavorabil influențate în semestrul I de acciza la carburanți și de taxarea construcțiilor speciale. Evoluția nefavorabilă a investițiilor productive din primele șase luni ale anului se reflectă negativ la nivelul potențialului economic”, remarcă acesta.

2.Scăderea investițiilor

Cu o zi înainte de publicarea datelor privind evoluția economică, o altă statistică oficială indica faptul că nivelul investițiilor străine directe a scăzut cu 10% în primul semestru al anului, față de aceeași perioadă din 2013.

3. Diminuarea cheltuielilor publice

„Chel tuielile publice reduse au continuat să afecteze sectorul construcțiilor, care s-a men ținut pe plus numai datorită revenirii pieței de construcții rezidențiale și comerciale. Nivelul cheltuielilor publice a rămas mult sub cel din anul anterior. Ministerul Finanțelor a cheltuit 8,2% din PIB în al doilea trimestru din 2013, dar în 2014 nivelul a scăzut până la 7,4% din PIB”, potrivit analiștilor ING Bank România.

4. Consumul redus

Pe de altă parte, remarcă aceștia, românii au consumat mult mai puțin. „Vânzările adresate sectorului retail au fost în scădere, după o creștere mai accelerată în martie, când românii au încercat să își facă provizii înainte de introducerea accizei suplimentare la combustibili”, remarcă analiștii ING. Cea mai acută scădere ar fi înregistrat-o serviciile adresate populației – o contracție cu 2,6% în al doilea trimestru al anului, față de primele trei luni.

5. Scăderea producției agricole

O altă ex plicație a celor de la ING, pentru scăderea din al doilea trimestru al anului, este evoluția agriculturii. „Recolta din acest an ar putea fi mai afectată de condițiile meteo decât s-a anticipat”, scriu aceștia, care atrag atenția că influența agriculturii nu a fost totuși hotărâtoare. Acest sector contribuie cu numai 0,3 puncte procentuale la rezultatul economic din acest trimestru, explică aceștia.

Ce spun politicienii

Autoritățile au evitat să se refere la scăderea trimestrială din perioada aprilie – iunie și au marșat în special pe evoluția față de anul trecut, care este una pozitivă. „Ținta pentru tot anul este o creștere economică de 2,8%. Noi avem o creștere de 2,4% pe brut și de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar ușor mai mare decât cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a încheiat cu o creștere economică de 3,5%. Suntem în grafic pentru o creștere de 2,8% în 2014, pe care este construit bugetul”, a spus ieri Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, citat de Agerpres.

Olguta Vasilescu, DEZLANTUITA! Atac fara precedent la Carmen Iohannis! Ce vrea sa faca la referendum

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI