Greșelile din bucătărie care pot strica un preparat. Ce să nu faceți niciodată

Ca să avem un preparat delicios, trebuie să respectăm rețeta, dar și câteva reguli simple în ceea ce privește pregătirea ingredientelor. Carnea se poate strica extrem de ușor sau se poate întări dacă facem mici greșeli.

Odată cu pandemia, mulți români au deprins gustul gătitului. Pe internet putem găsi absolut orice rețetă. Există însă câteva reguli simple, pe care dacă nu respectăm, riscăm să stricăm preparatul.

Mulți dintre noi preferăm să decongelăm carnea la temperatura camerei. Greșit, spun specialiști. Chiar dacă această metodă grăbește procesul, bacteriile se pot înmulți rapid, iar carnea se poate strica. Este bine să evităm acest lucru mai ales pe timpul verii.

Bucătarii spun că toată carnea trebuie mutată în frigider atunci când este scoasă din congelator. Dacă doriți ca totul să meargă mai repede o puteți lăsa și la temperatura camerei, dar în apă rece cu gheață, într-o pungă etanșă. Apa trebuie schimbată la fiecare 30 de minute.

O altă greșeală pe care o facem des în bucătărie este să marinăm prea mult carnea. Aceasta trebuie să stea maxim două ore în amestecul de mirodenii. Dacă o lăsăm mai mult, nu va fi mai fragedă, ci se va întări.

Spălați bine legumele

Unii dintre noi clătim legumele sub jet de apă și atât. Ne gândim că oricum le gătim și bacteriile sunt distruse. Până să ajungă însă în oală sau tigaie, pot contamina obiectele din jur. Este bine să frecăm cu mâna legumele pentru a ne asigura că înlăturăm microbii și urmele de pesticide. Pentru un plus de siguranță, le puteți înmuia și în apă amestecată cu un strop de bicarbonat.

Atenție mare când folosiți fructe confiate. Acestea se potrivesc de minune într-o salată, dar trebuie hidratate înainte. Fructele trebuie puse în apă clocotită pentru aproximativ 15 minute. Vor deveni mult mai moi și mai gustoase, potrivit antena3.ro. 

Atenție la sare

Cartoful este cea mai folosită legumă din România, dar trebuie fiert neapărat într-o oală cu capac. Astfel, cartofii se vor găti rapid și uniform. Atenție mare și la sare. Dacă gătiți o ciorbă cu afumatură de exemplu, nu puneți sare de la început. Ciolanul de exemplu lasă sare pe măsură ce se fierbe. Din acest motiv este bine gustați preparatul când este aproape gata și abia apoi să adăugați sare dacă mai este necesar.