Greșeala pe care o fac toți șoferii, sperând că vor fi iertați. Codul Rutier prevede sancțiuni

Greșeala pe care o fac toți șoferii, sperând că vor fi iertați. Codul Rutier prevede sancțiuniPoliția. Sursa foto: facebook / Poliția Română

Atunci când plecăm în concediu sau într-o călătorie de afaceri în afara localității, vom trece, fie că ne place sau nu, prin multe comune și sate. Aproape de fiecare dată, suntem obligați să depășim viteza legală stabilită de indicatoarele de la intrare. Așa că, de obicei, mergem cu viteza coloanei, care, de cele mai multe ori, este cu 20-30 de kilomteri mai mare decât viteza stabilită de Codul Rutier.

Ni se întâmplă des, dacă nu întotdeauna, să conducem prin comune și sate cu viteze de 70-80 de kilometri la oră, deși maximul admis este de 50 km/h. În unele cazuri, TIR-urile și dubele de transport marfă "împing", pur și simplu, coloana, o forțează să grăbească "pasul" apropiindu-se amenințător din spate sau dând flash-uri.

Toți facem greșeala aceasta

Noi înșine, când conducem prin loclitățile înșirate de-a lungul drumurilor naționale, suntem enervați de câte un șofer care alege să meargă cu viteza legală și să încetinească tot traficul din spatele său.

Ne uităm la vitezometru și încercăm să ținem viteza autovehiculului cât mai aproape de limită.

Toți facem greșeala aceasta: conducem prin localitate cu mult peste viteza maximă admisă de Codul Rutier.

Fiecare dintre noi își închipuie că nu va putea fi oprit de brigada rutieră, având în vedere că merge cu viteza întregii coloane. Va fi, însă, mai înțelegător cu noi polițistul în această situație?

Cu cât trebuie să depășim viteza legală din localitate pentru a fi sancționați?

Poliția

Poliția. Sursa foto: facebook / Poliția Română

Abaterea aparatelor radar

Codul Rutier prevede că toate aparatele radar pot înregistra o mică abatere, de până la 5 kilometri, din cauza reglajelor tehnice. Deci, poliția nu ne va opri daca vom merge, să spunem, cu 55 km/h printr-o localitate în care viteza maximă este de 50.

Cel mai proabil, poliția rutieră nu ne va opri să ne sancționeze nici dacă margem cu 60 de km/h. O amendă în acest caz ar putea fi contestată ușor.

Peste această limită suntem, însă, în pericol să fin sancționați.

Sancțiuni prevăzute în Codul Rutier pentru depășirea vitezei:

  • 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă
  • 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă
  • 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă
  • 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă
  • peste 50 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
  • peste 70 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei.

În concluzie, nu mergeți "cu coloana" dacă vă aflați într-o comună sau un sat și nu vă speriați de cei care forțează, din spate, mărirea vitezei. O fac pe riscul lor.

Citiți și: Se scumpește cel mai consumat produs. Prețul explodează. Argumentele producătorilor

Ne puteți urmări și pe Google News