Amenzi pentru depășirea vitezei legale. Situația în care șoferii pot evita sancțiunile
- Ionel Sclavone
- 27 mai 2024, 06:09
Codul Rutier prevede sancțiuni pentru șoferii care circulă, pe drumurile publice, cu viteză mai mare decât limita prevăzută de lege. Există și situații în care, deși au fost prinși șofând prea repede, conducătorii auto pot evita sancțiunile.
Legea reglementează pragurile maxime de viteză pe care le pot atinge vehiculele pe drumurile publice. Șoferii care nu se încadrează în aceste limite riscă amenzi, dacă sunt depistați de polițiștii rutieri.
Codul Rutier stabilește limitele maxime de viteză
Legislația rutieră prevede o serie de limite maxime de viteză care trebuie respectate de toți șoferii. Codul Rutier prevede amenzi pentru cei care încalcă aceste praguri legale. Există, însă, situații în care un conducător auto nu va fi sancționat, chiar dacă a încălcat legea.
Astfel, dacă un șofer depășește limita legală de viteză cu până la 5 kilometri, va scăpa de sancțiune. O astfel de viteză se înscrie în limitele de toleranță a aparatelor de tip radar. Codul Rutier prevede că toate aparatele radar pot înregistra o mică abatere, de până la 5 kilometri, din cauza reglajelor tehnice.
Or, într-o astfel de situație, dacă șoferul a depășit viteza maximă cu, să zicem, un kilometru, înregistrarea se încadrează în marja de eroare. Drept urmare, polițiștii nu-l vor amenda, dar îi vor recomanda să circule mai prudent.
În cazul în care, însă, viteza depășește cu mult marja de toleranță, șoferul nu va beneficia de clemență, după cum prevede Codul Rutier. El va fi sancționat, iar în procesul verbal va fi înscrisă viteza pe care a înregistrat-o.
Cum poate fi sancționată amenda
Codul Rutier prevede procedura prin care șoferii care se consideră nedreptățiți pot contesta amenzile primite. În astfel de cazuri, este bine ca cel sancționat să-și achite amenda în termenul de 15 zile. Astfel va beneficia de reducerea de 50%. Dacă va câștiga contestația, banii îi vor fi returnați. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, măcar nu va fi obligat să achite întreaga sumă.
Șoferii pot contesta motivele pentru care au fost sancționați, de poliție, sau informațiile înscrise în procesul verbal. Codul Rutier prevede, pentru această procedură, un termen de 15 zile de la primirea procesului verbal. Dacă nu se va încadra în termen, contestația va fi respinsă ca tardivă.Pentru a depune o contestație, șoferii nemulțumiți trebuie să urmeze o serie de pași.
Contestația se depune la judecătoria de domiciliu sau la cea de pe raza localității unde a fost aplicată sancțiunea. Aceasta trebuie însoțită de o taxă de timbru plătită la primăria de domiciliu. În contestașie, șoferul va descrie pe scurt motivele pentru care contestă procesul verbal și cere anularea sa.
O dată cu contestația va depune și o serie de documente menite să-i demonstreze punctul de vedere. În primul rând trebuie să prezinte copia după procesul verbal contestat. În al doilea rând va depune orice alte documente justificative și probe materiale pe care le consideră relevante. Între cele din urmă enumerăm poze, înregistrări video sau audio, documentul care atestă verificarea metrologică a aparatelor radar etc.
Limite de viteză prevăzute de Codul Rutier
Legislația rutieră stabilește limitele maxime de viteză cu care poate circula un vehicul, în funcție de tipul drumului. Codul Rutier prevede că șoferii trebuie să respecte următoarele limite: 130 km/h pe autostradă;
- 120 km/h pe drumurile expres;
- 100 km/h pe drumurile naţionale europene;
- 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B;
- 80 km/h pe drumurile naţionale europene;
- 50 km/h în localități.
Amenzile prevăzute de lege
Încălcarea acestor reglementări, din Codul Rutier se sancționează cu amendă, iar în anumie cazuri și cu suspendarea permisului de conducere. Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:
- 10 – 20 km/h: 330 lei – 495 lei
- 21 – 30 km/h: 660 lei – 825 lei
- 31 – 40 km/h: 990 lei – 1.320 lei
- 41 – 50 km/h: 1.485 lei – 3.300 lei
- peste 50 km/h: 1.485 lei – 3.300 lei + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile
- peste 70 km/h: 1.485 lei – 3.300 lei + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.