Greşeala, „corectată” cu demisii

Greşeala, „corectată” cu demisii

După ce, ieri-dimineaţă, ministrul Andronescu a spus că eroarea ar fi putut fi strecurată intenţionat, spre seară s-a răzgândit şi a cerut demiterea celor direct responsabili.

Greşeala din teza cu subiect unic la limba şi literatura româ nă, susţinută joi de clasa a VIII-a, pare să fi răzbunat toate erorile comise vreodată în elaborarea subiectelor de examene, care nu au adus nicio pedeapsă celor vinovaţi. Ecaterina Andronescu a cerut aseară demiterea celor care au bulversat elevii. Mihail Stan, consilier la Centrul Naţional de Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, şi Dumitru Săvulescu, directorul acestuia, i-au luat-o înainte ministrului, nu au mai aşteptat analiza comisiei de disciplină şi şi-au dat demisia tot aseară. „Nu sunt răspunzător, ci responsabil. Mi se pare normal ca acela care a răspuns de elaborarea subiectelor să-şi dea demisia”, a declarat Mihail Stan. Greşeala, la indigo În ceea ce priveşte „originea” greşelii, acesta a explicat că textul ar fi fost copiat, cu tot cu eroare, dintr-o carte adresată elevilor. „Noi am greşit că nu am mers la ediţia critică a cărţii, pentru a confrunta textele”, a explicat Stan. Atitudinea ministrului a venit târziu, după o zi de presiuni din partea opiniei publice şi în urma cererii de sancţionare a celor direct răspunzători, trimisă de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi. Mai mult, ieri-dimineaţă, Andronescu găsise chiar şi o scuză pentru faptul că personajele lui Caragiale, din schiţa „Triumful talentului”, au fost încurcate între ele (Niţă Ghiţescu a devenit Ghiţă Niţescu), sensul textului fiind dat peste cap, după ce joi, în ziua examenului, dădea asigurări că „totul decurge normal”.

„S-ar putea ca aceia care au întocmit subiectele să fi făcut inversarea intenţionat, pentru că în tr-un text la prima vedere poţi să a legi textul aşa cum l-a scris autorul sau să poţi să-l modifici, pentr u ca elevul să-şi exprime opinia faţă d e textul acela”, a spus ministrul . Ea a asigurat, din nou, că elevii nu vor a vea de suferit, de pe urma greşe lii. De cealaltă parte, profesorii de română anticipează un număr-record de con tes taţii. „Există di ferenţe mari de per cepţie a textului. Elevii foarte buni au de suferit şi vor depune con testaţie”, ne-a spus un profesor de română. (A contribuit Sergiu Miat)

ISTORIE Teza în maghiară dă bătăi de cap

De-a lungul timpului, au mai existat erori în elaborarea subiectelor la diferite examene. În 2003, la examenul de Capacitate la limba şi literatura maternă, elevii maghiari s- au trezit cu o cerinţă care nu avea legătură cu restul conţinutului subiectelor. Ministerul Educaţiei şi-a corectat greşeala acordând încă patru puncte din oficiu, pe lângă cele zece pe care elevii le primeau deja. Anul trecut, greşelile au bântuit iar examenele în limba maghiară, de data asta pe cele de Bacalaureat. Uniunea Civică Maghiară din Sfântu Gheorghe a semnalat greşelile de gramatică şi de traducere în testele de geografie şi a cerut sancţionarea celor care le-au elaborat. Din păcate, greşelile se identifică doar când candidaţii depun contestaţii.

SCHIMBĂRI 50% dintre inspectorii şcolari vor fi demişi

Nu doar cei responsabili de greşeala din tezele la limba şi literatura română pleacă din sistem, pentru că ministrul Andronescu a declarat că peste 50% dintre inspectorii şcolari vor fi renumiţi. Aceasta este urmarea aplicării ordonanţei privind serviciile deconcentrate. „Aproape jumătate dintre inspectorii şcolari vor fi noi. Este nevoie de o schimbare”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu, citată de Mediafax.   În cazul celorlalţi inspectori, fie va fi vorba de menţinere în funcţie, fie de revenire, pentru cei care au avut mai multe mandate. Astfel, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a trebuit să trimită ordinele de demitere a inspectorilor generali şcolari, inspectorilor adjuncţi şi a şefilor caselor corpului didactic.

Ne puteți urmări și pe Google News