Grecia: Principalele două partide poltice, spulberate la vot. Neo-naziștii au intrat în Parlament
- Simona Mătieș
- 6 mai 2012, 20:18
Socialiștii PASOK și conservatorii din Noua Democraței au suferit o înfrângere zdrobitoare la alegerile parlamentare de astăzi, din Grecia, obținând împreună între 31 și 37 de procente, anunță agențiile de presă. Dacă rezultatele oficiale vor confirma acest lucru, cele două formațiuni nu vor putea realiza un guvern de coaliție.
UPDATE 5: Conservatorii nu vor cere repetarea scrutinului, au anunțat surse din partidul Noua Democrație. UPDATE 4: Formațiunea neo-nazistă ”Zori Aurii„ va intra în noul Parlament de la Atena, după ce ar fi obținut la scrutinul de azi între 6 și 8% din voturile alegătorilor, relevă un sondaj de opinie realizat la ieșirea de la urne. Formaţiunea va avea pentru prima oară membri în Parlamentul elen. Potrivit acelorași date, partidul conservator Noua Demcorație a obţinut între 17-20 la sută din voturi, iar formaţiunea socialistă PASOK este creditată cu 14-17 procente. La rândul său, partidul Syriza (stânga radicală) a obţinut între 15,5-18,0 la sută din sufragii. UPDATE 3: Liderul conservatorului partid Noua Democraţie (ND), favorit al sondajelor de opinie, Antonis Samarás, a votat în oraşul natal, Pylos, (sud-estul Peloponezului), subliniind importanţa acestor alegeri pentru ”viitorul Greciei”. UPDATE 2: Premierul grec Lucas Papademos s-a declarat încrezător în formarea unui guvern, încă de săptămâna viitoare. La ieșirea de la vot, acesta a declarat: ”Suntem cu toţii de acord că aceste alegeri sunt cruciale. Fiecare este chemat să ia o decizie, nu doar cu privire la cine să guverneze, dar şi cu privire la soarta ţării pentru următoarele decenii”. Întrebat de jurnaliști dacă există şansa formării unui guvern, săptămâna viitoare, el a răspuns: ”cred că da”. UPDATE 1: Liderul socialist grec şi fost ministru de finanţe, Evangelos Venizelos, a fost primit cu huiduieli la secţia de votare din Salonic, unde a venit să voteze, informează agențiile internaționale de presă. ”Hoţilor”, ”Politica voastră ne trimite să muncim în Germania”, au strigat cei câțiva contestatari adunați la fața locului, potrivit presei. Unii veniseră să voteze, alţii au strigat de la balcoanele clădirilor din faţa şcolii unde a fost instalată secţia.
”Este cea mai importantă zi pentru ţară din 1974, de la reîntoarcerea la democraţie”, a spus Venizelos, care şi-a făcut campanie, agitând spectrul ieşirii din euro dacă alegătorii resping politica de austeritate. Alegeri îngrijorătoare pentru UE Acest scrutin crucial est marcat de discreditarea principalelor două partide, conservator şi socialist, şi ar putea duce la o instabilitate politică.
După doi ani de criză şi împrumuturi internaţionale acordate Atenei pentru a evita falimentul, rezultatul acestor alegeri îngrijorează Uniunea Europeană care se teme de o paralizie a Greciei şi de o punere în chestiune a eforturilor menite să asigure menţinerea euro. Partidul de centru-stânga Pasok și cel de centru-dreapta Noua Democrație au format o coaliție din noiembrie, anul trecut. Ambele este de așteptat să sufere o înfrângere, din cauza opoziției populației față de măsurile de austeritate impuse de guvern, în schimbul finanțării internaționale. Niciun partid nu este de așteptat să câștige majoritatea. Program de austeritate cerut de UE și FMI Capacitatea de a forma un nou guvern, care să continue programul de austeritate, va fi crucială pentru Grecia, pentru a avea în continuare acces la fondurile de împrumut din partea UE, a Băncii Centrale Europene și a FMI, așa-numita troika.
Orice instabilitate politică ar putea ridica noi semne dee întrebare asupra locului pe care-l ocupă Grecia în zona euro. Dacă noul guvern grec va devia de la angajamentele fiscale pe care și le-a luat, țara va trebui să suporte consecințele, a anunțat ministrul german de Finanțe Wolfgang Schauble. Potrivit planului actual, guvernul trebuie să găsească metode pentru a economisi încă 11 milioane de euro până în iunie.
Mulți greci speră că presiunea din partea UE ar putea scădea în cazul în care victoria în alegerile prezidențiale din Franța îi va aparține socialistului Francois Hollande, care s-a declarat sceptic în privința austerității. Sursa: BBC