Grecii acuză: UE și FMI sunt vinovate de blocarea negocierilor
- Adam Popescu
- 7 mai 2015, 00:00
Grecia a adoptat, oficial, o linie conciliantă în negocierile cu troica FMI, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană, dar un document secret al guvernului de la Atena arată că „discuțiile au rămas fără rezultat din cauza UE și FMI”.
Într-un document care a ajuns în posesia presei, executivul elen susține că „neînțelegerile serioase și contradicțiile dintre FMI și UE sunt obstacolele în calea negocierilor”, scrie publicația EUObserver.
Declarația vine înaintea unei noi reuniuni a miniștrilor de Finanțe din zona euro (Eurogrupul), care va avea loc luni, 11 mai, și care este de așteptat să nu ducă la un compromis privind acordarea unei noi tranșe din împrumutul de 7,2 miliarde de euro pentru Grecia.
Explicațiile Atenei
FMI are propria linie roșie, în special în ceea ce privește reformele - pensiile și piața muncii - și pare flexibil în legătură cu surplusul primar, precizează documentul neoficial. Comisia Europeană și-a trasat linia roșie pe problema surplusului primar și a non-remiterii datoriei și este mai flexibilă pe subiectele reformelor dure. Iar aceste neînțelegeri între cele două instituții ar fi în detrimentul Greciei, iar Atena nu poate programa încă o lege-cheie pe aceste subiecte.
Legea urma să includă măsurile agreate cu creditorii Greciei, în așa numitul Grup de la Bruxelles, și trebuia să ajungă în Parlament înainte de reuniunea Eurogrupului, pentru a demonstra angajamentul pentru reforme.
Ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, a declarat marţi că nu se așteaptă ca Atena și creditorii internaționali să ajungă la un acord final până luni.
„Sunt mai degrabă sceptic că va fi posibil să se ajungă la un acord până luni. Dar nu exclud această posibilitate”, a spus și ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble.
În 12 mai, Grecia are de rambursat o tranşă de 760 milioane de euro către Fondul Monetar Internațional. Grecia are de rambursat un miliard de euro către FMI, în luna mai, şi aproape 7 miliarde de euro către BCE, până în august. Există îngrijorări că Guvernul de la Atena va rata aceste plăţi, ceea ce ar pune sub semnul întrebării apartenența Greciei la zona euro. Autorităţile elene refuză să reducă pensiile şi să reformeze piaţa muncii, pentru că și-ar încălca promisiunile din campania electorală.