Grecia se îndreaptă spre o ieșire dureroasă din zona euro

Grecia se îndreaptă spre o ieșire dureroasă din zona euro

Eșecul unui acord cu creditorii ar marca începutul unui traseu dureros, de la falimentul Greciei la ieșirea din zona euro și chiar din Uniunea Europeană, avertizează un raport al Băncii Greciei

Este pentru prima oară când Banca Greciei trage un semnal de alarmă serios referitor la consecințele eșecului semnării unui nou acord de împrumut cu FMI, BCE și CE, în contextul în care cele două părți negociază de multă vreme și nu reușesc să ajungă la un acord.

Guvernul de la Atena și creditorii externi se acuză reciproc că nu reușesc să ajungă la un numitor comun privind reformele economice din țară. De aceea nu poate fi eliberată o nouă tranșă de împrumut de 7,2 miliarde de euro. Circa 30 de miliarde de euro au fost retrași din depozitele bancare elene între octombrie 2014-aprilie 2015.

Pe de altă parte, premierul Alexis Tsipras, care a primit, ieri, vizita cancelarului austriac Werner Faymann, a declarat într-o conferință de presă că va spune „NU” Europei, dacă nu se va ajunge la un acord „acceptabil”. „Dacă nu avem un compromis onorabil, noi vom spune încă o dată un „nu” clar”, a afirmat Tsipras. Prim-ministrul grec susține că pensiile nu mai pot fi tăiate și îi critică pe oficialii UE și FMI, care cer noi reforme și măsuri de austeritate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful CE, Claude Juncker, i-a reproșat lui Tsipras că-i denaturează cuvintele în fața cetățenilor eleni

Pro și contra Atenei

Deși guvernul german reiterează că nu dorește ca Grecia să părăsească zona euro, un purtător de cuvânt spune că este greu să se ajungă la un acord la reuniunea Eurogrupului, pentru că Atena nu are noi propuneri.

Președintele Parlamentului European, Martin Shultz, crede că Grecia va părăsi UE, pentru că ieșirea din zona euro nu este posibilă, potrivit Tratatului.

Între timp, Marea Britanie redactează planuri referitoare la Grexit, astfel încât să fie cât mai puțin afectată de criza elenă: analizează efectele posibile asupra afacerilor, băncilor, sectorului financiar și turismului.