Formula „dușmanii dușmanilor mei sunt prietenii mei” oferă o grilă de lectură foarte restrictivă a relațiilor internaționale. Dar se potrivește suficient pentru a descrie relația dintre Grecia și Emiratele Arabe Unite, cele două țări având multe dispute de soluționat cu Turcia.
Recent, ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, Anwar Gargash, a criticat aspru prezența unei baze turcești în Qatar, spunând că ar putea fi fermentul destabilizării din Orientul Mijlociu. Aceasta pe fondul faptului că Emiratele Arabe Unite sunt în relații reci cu Doha, la fel ca și Arabia Saudită și Egiptul.
În plus, Emiratele și Turcia se înfruntă prin procură în Libia, prima susținând Armata Națională Libiană în timp ce cea de-a doua sprijină militar Guvernul Unității Naționale , cu care a semnat un acord privind frontierele sale maritime permițându-i să susțină revendicările teritoriale în estul Mediteranei, în detrimentul Greciei, Republicii Cipru și Egiptului.
În aceste condiții și întrucât apele pe care le revendică sunt amenințate de Turcia, Grecia nu poate decât a avea interesul de a se apropia de Emiratele Arabe Unite. Acest lucru a dus la semnarea unui acord de consolidare a cooperării lor militare, în timpul vizitei făcute, săptămâna trecută, la Abu Dhabi, de către premierul grec Kyriakos Mitsotakis, scrie Opex 360.
Astfel, șeful guvernului grec și prințul moștenitor al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, au semnat un „parteneriat strategic”, precum și un acord privind „politica externă” și „cooperarea în domeniul apărării”.
„Relațiile sunt aprofundate pentru a atinge un nivel strategic, care vizează pacea și stabilitatea regională”, a argumentat ministerul grec de Externe, via Twitter.
În declarația comună emisă după întâlnire, cei doi lideri au condamnat „încălcarea de către Turcia a suveranității și drepturilor suverane ale Greciei și Ciprului, precum și comportamentul său agresiv în general în Orientul Mijlociu, în Mediterana de Est și Caucazul de Sud, cu încălcarea flagrantă a dreptului international”.
Incidente cu Germania în Mediterana de Est
În ce privesc acțiunile ordonate de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în Mediterana de Est, noi acuzații planează asupra Ankarei, dup ce militari turci i-au împiedicat ce militarii germani să abandoneze o acțiune de verificare a respectării embargoului vânzării de armament către Libia.
Anterior, Franța a avut incidente ce s-ar fi putut solda cu urmări grave în Mediterana, cu forțele navale ale lui Erdogan.
În ceea ce privește conținutul acordurilor semnate de Grecia și EAU, cotidianul I Kathimeriní a informat că ar fi vorba de o „clauză de asistență reciprocă în apărare” care ar fi „activată în cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale a uneia dintre cele două țări”.
Acesta este „probabil cel mai important element al acordului de cooperare în domeniul apărării și al politicii externe semnat săptămâna trecută de Grecia și Emiratele Arabe Unite”, a declarat ziarul grec.
De precizat, în vară, când Turcia tocmai și-a trimis vasul de cercetare seismică Oruç Reis în apele revendicate de Atena, Emiratele Arabe au trimis patru bombardiere F-16 la baza Souda din Creta.
Turcia ajunge oaia neagră a NATO
Fiind membră a NATO, Grecia poate pune în joc articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, adică clauza de apărare reciprocă dintre aliați, din care face parte și Turcia. Tocmai, în acest sens , Mitsotakis nu a ezitat în timpul unui discurs la deschiderea celei de-a 66-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare NATO, săptămâna trecută.
„Aliații nu pot ignora implicațiile geopolitice ale politicilor și acțiunilor lor, mai ales atunci când au un impact direct asupra securității și coeziunii generale a Alianței. Aliații nu pot coopera cu grupările jihadiste. Nu pot testa sistemul rusesc S-400 (cumpărat de Turcia). Aceste practici subminează valorile, solidaritatea, coeziunea, unitatea și eficacitatea NATO ca organizație politică și militară și merg împotriva obiectivelor și intereselor de apărare ale Alianței ” , a spus premierul grec, referindu-se la Turcia.
Foto: Opex 360/Twitter