Grecia riscă și deschide turismul internațional: „A nu face nimic nu este o opțiune”

Grecia riscă și deschide turismul internațional: „A nu face nimic nu este o opțiune”

Într-o cămașă albă, descheiată la gât, având în spate un splendid apus de soare, pe Insula Santorini, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat deschiderea sezonului estival în Grecia.

„Suntem gata să continuăm legendara ospitalitate a Greciei și să primim oaspeți din întreaga lume din nou”, a spus Mitsotakis într-o conferință de presă organizată sîmbătă seara.

„Cred că ne asumăm un risc extrem de calculat”, a precizat el. „A nu face nimic nu reprezintă o opțiune.”

Gestul lui Mitsotakis de a deschide sezonul turistic este un moment crucial în lupta împotriva coronavirusului, și toată lumea va sta cu ochii pe Grecia, în perioada următoare, pentru a vedea cum evoluează lucrurile, scrie Bloomberg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Țara balcanică a trecut printr-o criză mult mai ușoară, în comparație cu rivalele sale din sudul Europei, Italia și Spania. Guvernul Mitsotakis s-a bucurat de apreciere internațională pentru modul în care a gestionat lupta împotriva COVID-19. Reacția rapidă a dus la menținerea numărului de decese sub limita de 200.

Este limpede că Grecia a câștigat „războiul cu pandemia”, dar victoria ar fi inutilă, dacă nu ar fi monetizată. Și aici intervine pariul de a deschide turismul, care reprezintă inima economiei elene.

Planul guvernului de la Atena este de a prezenta Grecia ca pe o destinație turistică sigură pentru turiștii amatori de soare, mare și vestigii istorice.

Țara se redeschide de luni pentru vizitatorii străini, iar primele zboruri internaționale au fost deja programate să aterizeze la Atena și Salonic, orașele grecești cele mai mari.

Regulile de intrare în Grecia diferă însă în funcție de țara de origine a turistului.

De la 1 iulie, însă, toate restricțiile vor fi ridicate, existând totuși posibilitatea menținerii unor excepții pentru anumite țări.

Zborurile vor putea fi reluate și pe aeroporturile regionale, cum ar fi cel de pe insula Santorini.

Alături de vecina Cipru, nici o altă țară europeană nu depinde atât de mult de turist ca Grecia. Autoritățile se tem însă de riscul ca afluxul de turiști să nu provoace o revitalizare a epidemiei, care să coste țara mai mult decât dacă ar fi menținut restricțiile în continuare, scrie Bloomberg.

De aceea, nici o măsură de prevedere nu a părut de ajuns. Menținerea distanței fizice și obligativitatea portului măștii pentru personalul hotelurilor și restaurantelor fac parte din pachetul de siguranță.

Mitsotakis a spus că guvernul său are suficiente date pentru a se „simți confortabil cu deschiderea către lume”, dând asigurări că până și insulele mici au primit echipamente de testare.

Gkikas Magiorkinis, consilier al lui Mitsotakis în combaterea epidemiei, a recunoscut posibilitatea unei creșteri a numărului de persoane infectate, dar a spus că riscul trebuie asumat.

„Nu le putem spune oamenilor să stea închiși într-un borcan de sticlă”, afirmă Magiorkinis, profesor universitar de igienă și epidemiologie la Universitatea din  Atena. „Treaba noastră este să limităm riscul. Altă soluție nu există.”

Dacă criza economică este una mondială, după pandemie, Grecia are motive suplimentare să se teamă: ea abia ieșise dintr-o gravă criză, lungă de un deceniu, care a adus țara în pragul falimentului.

Și în această perioadă neagră, turismul a fost cel care a ajutat Grecia să iasă din impas, el reprezentând a cincea parte dine conomia națională.