Grecia, caniculă severă. Școli închise și telemuncă pentru bugetari

Grecia, caniculă severă. Școli închise și telemuncă pentru bugetari Canicula. Sursa foto: Pixabay

Grecia înregistrează primul val de caniculă extremă din acest an, pentru prima dată atât de devreme în istoria recentă, scrie Proto Thema.

Prognoză neplăcută pentru Grecia

Mase de aer foarte cald sosite din nordul Africii și centrul Mediteranei este de așteptat să crească temperaturile la niveluri foarte ridicate începând de astăzi, marți, până vineri.

Potrivit Serviciului Național de Meteorologie, care a emis luni un Buletin de Urgență privind Deteriorarea Vremii, în multe zone ale țării temperaturile vor ajunge la 40°C, iar în estul Greciei Continentale și în Peloponez și mai ales în regiunile aflate departe de briza mării, miercuri și joi vor fi temperaturi de 41°C și 42°C, posibil pe alocuri și de 43°C.

Zile toride la Atena

Cele mai toride vor fi, așadar, zilele de miercuri și joi, urmând ca vineri temperatura să scadă în partea de centru-vest și nord, dar va rămâne ridicată în sud, între 38 și 39 de grade.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vineri dupa-amiază un front de aer mai rece care coboară din Balcani va provoca furtuni în țările vecine, dar va duce și la încheierea caniculei în Grecia.

Grecia

Grecia / Sursa foto: Pixabay

Marți, la Atena, în centrul orașului temperatura a fost de 38-39 de grade, iar miercuri și joi va ajunge la 40-41 de grade, urmând ca vineri să ajungă iar la 38-39 de grade Celsius. La malul mării, temperatura va fi cu 2-3 grade mai scăzută.

Care a fost recordul de temperatură pentru Grecia

Recordul pentru Atena, din ultimii 50 de ani cel puțin, pentru a 2-a decadă a lunii iunie este de 40,4°C, înregistrat în 2010. La Salonic, temperatura astăzi va fi de 36-37 de grade, urmând ca în zilele următoare să mai crească cu 1-2 grade.

Serviciul pentru Protecție Civilă a transmis o alertă cu privire la risc foarte mare de incendiu (nivel 4) pentru astăzi în regiunile Attica, Viotia, Fthiotida, Fokida și Corintia. În unele zone, școlile vor fi închise timp de trei zile, iar pentru funcționarii publici există recomandarea de a lucra în regim de telemuncă.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)